5 namirnica koje najviše podižu holesterol: Nutricionista otkriva najbolje zamene
Povišen nivo holesterola znači da se u vašim arterijama desila potencijalno opasna promena u odnosu masnih supstanci koje kruže krvotokom.
Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva "skoka" masnoća uzrok ishrana zasnivana na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionista Dijana Radetić. Povišen holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, te konačno i do njihovog zapušenja.
Stanja poput smanjene smanjene funkcije tiroidne žlezde (hipotireoza), dugogodišnje pušenje, unos velikih količina alkohola, kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija, takođe doprinose ovom poremećaju.
Pet namirnica koje je potrebno izbegavati:
Crveno meso
Starije meso, kao što je govedina, svinjetina i jagnjetina je bogato zasićenim masnim kiselinama.
Pržene i pohovane namirnice
Pohovanje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dobokoj masnoći dovodi do uvećanja energetske vrednosti namirnice iz zasićene masnoće. Bolje je peći namirnice u supstvenoj masnoći ili samo blago namašćene u rerni, savetuje.
Mesne prerađevine
Viršle, kobasice i slične prerađevine se prave od mesnih ostataka, masti koja je skinuta sa mesa, ali i kože životinja, pa iz tog razloga imaju visok nivo holesterola i zasićenih masti. Mesne prerađevine koje se prave od mesa peradi imaju nešto manje ove loše masnoće.
Pekarski proizvodi
Peciva se obično prave sa margarinom, koji je proizvod hidrogenizacije ulja (uprošćeno, uljima se dodaje hidrogen da bi se proizvod pretvorio u čvrsto stanje).
Slatkiši i grickalice
Slatkiši i grickalicene samo da su izvor skrivenih šećera i soli, već u velikoj količini sadrže trans masne kiseline. I u ovom slučaju je najbolje izbegavanje kada god je to moguće ili priprema domaćih kolača.
Umesto toga:
- Povećajte unos hrane koja je izvor rastvorljivih dijetnih vlakana poput mahunarki, ovsa, ječma, bobičastog voća, jabuka, kruški, suvih šljiva, prokelja.
- Birajte biljne izvore proteina kao što su mahunarke, pečurke, amarant, kinou, proizvode od soje.
- Povećajte unos namirnica koje su izvor omega 3 masnoća poput masne vrste ribe (tuna, losos, haringa, skuša, bakalar), čia semenki, lanenog semena, oraha.
Nataša Lazović
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.
Gubitak težine može da bude rani znak demencije: Naučnici otkrili faktore koji utiču na njen razvoj