Inflamatorne bolesti creva utiču i na vaše oralno zdravlje: Stomatolog otkriva 7 simptoma koji se javljaju u ustima

Inflamatorne bolesti creva uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis, koje predstavljaju hronične upalne poremećaje digestivnog sistema. A li ste znali da ove bolesti mogu uticati i na vaše oralno zdravlje?

Shutterstock, Privatna Arhiva


- Kronova bolest i ulcerozni kolitis se karakterišu periodima pogoršanja i smirenja simptoma. Tačan uzrok nastanka ovih oboljenja nije sasvim poznat, ali se smatra da kombinacija genetskih faktora, odgovora imunog sistema, uticaja spoljašnje sredine, nezdrave ishrane i izloženosti stresu doprinosi razvoju bolesti. Glavni simptomi inflamatornih bolesti creva uključuju bolove i grčeve u stomaku, dijareju, gubitak apetita i težine, umor i iscrpljenost, čestu pojavu anemije. Kako usna duplja predstavlja početni deo digestivnog sistema simptomi inflamatornih bolesti creva se mogu javiti u ustima tokom perioda faze pogoršanja osnovne bolesti - objašnjava dr sci Nataša Pejčić, stomatolog

Međutim, kaže naša sagovornica, nekada su simptomi u ustima jedini pokazatelj inflamatornih bolesti creva, i mogu se javiti mnogo pre pojave bilo kakvih drugih crevnih i opštih simptoma.

Simptomi koji se javaljaju u ustima mogu uključivati:

* Učestalu pojavu afti: Bolnih ranica koje mogu biti prisutne na obrazima i desnima
* Otečenost i crvenilo sluzokože: Sluzokoža može biti upaljena, crvena i otečena, što može izazvati nelagodnost.
* Angularni heilitis: Pojava pukotina u uglovima usana, često praćena bolom i osećajem pečenja.
* Promene na jeziku: Kod nekih pacijenata jezik može biti otečen, sa vidljivim naborima, ili mogu imati geografski jezik (izgled nalik mapi).
* Otečene pljuvačne žlezde: Upala može dovesti do uvećanja pljuvačnih žlezda.
* Loš zadah: Usled upale i prisustva ranica, može doći do pojave neprijatnog mirisa.
* Metalni ukus u ustima: Neki pacijenti imaju intenzivan osećaj metalnog ukusa.

Shutterstock  Učestala pojava afti može da ukaže na inflamatornu bolest creva

Saveti za negu usne duplje

S obzirom da je kod inflamatornih bolesti creva poremećen inflamatorni odgovor, kod osoba sa ovim oboljenjima neophodno je održavati pravilnu i besprekornu oralnu higijenu da bi se sprečio razvoj oralnih oboljenja u prvom redu karijesa i parodontopatije.

- Oralna nega kod osoba koje pate od ovih oboljenja bi trebala biti individualna, preporučena od stručnog lica, stomatologa. Preporučuje se primena četkica za zube sa malom i mekanom glavom, kao i primena sredstava za interdentalnu higijenu, kao što su interdentalne četkice, konac za zube.

Shutterstock  Preporučuje se primena četkica za zube sa malom i mekanom glavom, kao i primena sredstava za interdentalnu higijenu, kao što su interdentalne četkice, konac za zube.

Prilikom odabira paste za zube, trebalo bi voditi računa da ne sadrže, natrijum lauril sulfat (SLS), supstancu koja se često nalazi u pastama za zube kao sredstvo koje izaziva penušanje paste. Ova supstanca pogoduje nastanku afti, a često se nalazi u pastama za zube.

- Osobe obolele od hroničnih inflamatornih bolesti creva, trebalo bi da izbegavaju ovakve paste, radi smanjenja mogućnosti dodatne iritacije oralne sluzokože. Rastvore za ispiranje usta i zuba treba primenjivati samo onako kako je stomatolog preporučio. Ovi rastvori umnogome mogu da pomognu u ubalažavanju simptoma ovih oboljenja, ali vrstu rastvora,  kao i učestalost primenjivanja treba da preporuči stomatolog, nakon detaljnog pregleda. Preporučuju se redovni pregledi kod stomatologa na svakih šest meseci, radi radnog otkrivanja i ublažavanja ovih simptoma.

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.