Afte su male, plitke lezije tj. ranice, koje se razvijaju na mekim tkivima u ustima ili na dnu desni. Za razliku od herpesa, afte se ne pojavljuju na površini usana i nisu zarazne. Međutim, mogu biti bolne i otežati jelo i razgovor.

Zbog čega nastaju afte i kako se leče, razgovarali smo sa dr Marijom Živković, stomatologom.

- Afta su najčešće ovalne, beličanste formacije koje se javljaju u ustima. Mogu biti različite veličine, najčešće bele boje, ali mogu biti i od sive do žute i okružene su crvenim upalnim tkivom - kaže dr Živković

Njihov nastanak nije potpuno razjašnjen

- Najčešće se dovode u vezu sa stresom, nekim mehaničkim oštećenjima u samim ustima kao što su polomljeni zubi, neadekvatne proteze, kukice proteza koje mogu da oštećuju tkivo, nedostatak određenih vitamina i poremećeni hormoni. Takođe, dovode se u vezu i sa pojedinim sistemskim oboljenjima i tada se obično pacijenti javljaju stomatolozima ili lekarima jer te afte jako dugo mogu da traju i da sporo prolaze.

bol-u-zubu-shutterstock-1845308947.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Traju i do dve nedelje

Pacijenti se najčešće ne javljaju lekaru odmah, već se jave tek ukoliko te promene traju duže.

- Ono što pacijent oseća kada se afta pojavi jeste bol i peckanje koje se pojačava prilikom govora, uzimanja hrane i pića. Prosečan period trajanja afti je od par dana do dve nedelje - objašnjava naša sagovornica.

Afte mogu biti manje, a mogu se jaljati i u većem broju, tj. grupisane.

- Afte mogu biti male i u tom slučaju se javljaju na podu usta, na invici jezika, donjoj površini jezika i na grlu. Ukoliko su velike afte javljaju se na usnama, zatim mogu se javiti na mekom nepcu i takođe na grlu. Herpetične forme su one afte koje se javljaju u velikom broju i grupisane su.

Afte se mogu javiti u svim uzrasnim dobima, česte su kod dece i kod populacije od 20 do 40 godina i češće javljaju kod žena.

ispiranje-usta-shutterstock-2434816665.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ublažite tegobe na prirodan način

Za ublažavanje simptoma pomažu i neki prirodni preparati, a ukoliko je to potrebno, stomatolog može koristiti i laser.

- Pacijenti za olakšavanje simptoma mogu da koriste i neke prirodne preparate kao što su propolis, rastvor sode bikarbone, zatim pojačanu vitaminsku suplementaciju, najčešće vitamin C, zatim da pobjačaju higijena usne duplje i zamene četkicu. U poslednje vreme često se i laserima olakšava i skraćuje period strajanja afti - objašnjava stomatolog.

Olivera Marković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.