METODE KOJE POMAŽU U OSLOBAĐANJU OD STRESA: 5 minuta OVE AKTIVNOSTI donosi promenu u nervnom sistemu
Foto: Shutterstock

brinite o sebi

METODE KOJE POMAŽU U OSLOBAĐANJU OD STRESA: 5 minuta OVE AKTIVNOSTI donosi promenu u nervnom sistemu

Mentalno zdravlje -

Kada se suoči sa stresom ili anksioznošću, telo prelazi u stanje visoke pripravnosti, što rezultira bržim otkucajima srca, bržim disanjem i pojačanim čulima, između ostalih reakcija. Evo na koji način možemo olakšati sebi.

Doktorka Linea Pasaler navodi strategije koje mogu pomoći da se vratite u mirnije stanje. Jednom kada steknete naviku da ih praktikujete, kada se osećate preopterećeno ili uznemireno, lakše ćete se vraćati na njih kada vam zatrebaju.

Ciklično udisanje

Fiziološko uzdisanje, takođe nazvano ciklično uzdisanje, je metoda kontrolisanog disanja za koju je istraživanje Stanforda Centar za stres se pokazao čak i efikasnijim od meditacije u regulaciji anksioznosti u realnom vremenu. Evo kako se pravilno radi:

  • Počnite udisanjem: udahnite duboko kroz nos, ispunjavajući pluća
  • Udahnite drugi put: udahnite kraće da biste dodatno proširili pluća
  • Polako izdahnite: ispustite vazduh kroz usta, tako da bude duži od dva udisaja
  • Ponovite: radite ovo pet udisaja ili do pet minuta za značajniji efekat

Samo pet udisaja može napraviti razliku, ali pet minuta vežbanja može doneti dublju promenu u stanju vašeg nervnog sistema.

Uključivanje energične aktivnosti moćan je način da aktivirate svoj prirodni sistem protiv anksioznosti
Uključivanje energične aktivnosti moćan je način da aktivirate svoj prirodni sistem protiv anksioznostifoto: Shutterstock

Pokretanje tela

Fizička aktivnost je ključna strategija za aktiviranje parasimpatičkog sistema, koji je odgovoran za upravljanje stresom. Različiti oblici fizičke aktivnosti, uključujući blage i snažne vežbe, mogu biti od koristi. To mogu biti sledeće vežbe:

Istezanje: Vežbe istezanja su odličan način da se oslobodite nakupljene napetosti u telu. Ovo ne samo da pomaže u ublažavanju fizičke ukočenosti, već takođe pomaže da vaše telo pređe u stanje opuštenosti.

Brzo hodanje: Brzo hodanje, posebno u mirnom okruženju kao što je park ili pored vode, takođe može stimulisati parasimpatički nervni sistem. Ritmička priroda hodanja pomaže u smirivanju uma, smanjenju hormona stresa i poboljšanju raspoloženja.

Snažne vežbe: Dok je umereno vežbanje korisno, uključivanje neke energične aktivnosti kao što je trčanje, vožnja bicikla ili intervalni trening visokog intenziteta je moćan način da aktivirate svoj prirodni sistem protiv anksioznosti. Nakon što završite ove vežbe, vaše telo se prirodno smiruje, što vam pomaže da ponovo obučite odgovor na stres.

– Preporučujem da zaista usmerite pažnju na ove dve prakse pre nego što pređete na bilo koji drugi trik za postizanje smirenosti - savetuje doktorka Pasaler.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/zivim.gloria.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track