doc. dr Ivica Jeremić

Da li bi trebalo uzimati više vitamina D tokom zime? Doktor objašnjava zbog čega ne smemo prekoračiti preporučene doze

Shutterstock, Privatna Arhiva

Vitamin D je veoma je važan za imunitet, zdravlje kostiju i mišića, posebno tokom zimskih meseci kada je izlaganje suncu ograničeno. Zbog toga je važno unositi ga putem hrane ili suplemenata kako bismo očuvali zdravlje tokom hladnijih dana, ali moramo voditi računa o nekoliko važnih stvari.

Međutim, mnogi su u nedoumici, da li je potrebno i u kojoj dozi, uzimati ovaj vitamin. Savet o tome na Instagramu daje doc. dr Ivica Jeremić, specijalista interne medicine, reumatolog.

- Vitamin D je jedan od najkontraverznijih vitamina u medicini. S jedne strane, postoje zagovornici davanja mega doza vitamina D koji tvrde da leče raznorazne bolesti, pre svega autoimunske. S druge strane, postoji druga grupa naučnika koja savetuju da treba biti obrezan i da treba davati relativno male količine vitamina D. Kao i uvek, istina je negde na sredini.

Shutterstock  Vitamin D može se naći u masnoj ribi, jajima, pečurkama...

Istina je da na našoj geografskoj širini u periodu od oktobra do maja definitivno nema dovoljno sunčevih zraka i da obavezno treba uzimati suplemente vitamina D. Doktor Jeremić savetuje koje su preporučene doze. 

- Standardna preporučena doza je 800 jedinica. Međutim, većina naučnika, većina lekara se slaže da bi možda bilo dobro uzimati oko 2000 jedinica vitamina D dnevno. Čak i veće doze, recimo 5000 jedinica, neće biti štetne ako se uzimaju i više meseci.  Međutim, više od toga može, recimo da bude povezano sa stvaranjem peska i kamena u bubregu pa da bi svakako te veće doze trebalo izbegavati. Ono što je ključno po doziranju vitamina D jeste da se odrede nivoi vitamina D i onda možemo precizno za svakog pacijenta da podesimo dozu vitamina D koja je optimalna.

Namirnice bogate vitaminom D

Deo doze vitamina D možete unositi i putem hrane, međutim, malo je namirnica koje ga sadrže. Može se nači u: masnoj ribi, kao što su pastrmka, tunjevina, losos i skuša, a ulja riblje jetre su neki od najboljih izvora vitamina D, dok žumanca, sir, goveđa džigerica i pečurke imaju male količine. Takođe, duve vočke kao što su šljive, kajsije, urme, grožđe i smokve, takođe sadrže vitamin D.  

Priredila: Olivera Marković