5 znakova koji ukazuju na kamen u bubregu: Pogađa jednu od 10 osoba i češći je kod muškaraca
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

5 znakova koji ukazuju na kamen u bubregu: Pogađa jednu od 10 osoba i češći je kod muškaraca

Bolesti -

Kamen u bubregu je jedno od najbolnijih stanja i najčešće se povlači samo od sebe. Međutim, ako se utvrti da je kamen prevelik, jedino rešenje je operacija. Ovo su neki od najčešćih simptoma.

Kamen u bubregu pogađa jednu od deset osoba i uzrokovan je otpadnim proizvodima u krvi koji formiraju kristale. Vremenom se kristali nagomilavaju i formiraju grudvu nalik tvrdoj steni. Ovo su jedno od najbolnijih stanja i među najčešćim poremećajima urinarnog trakta. Muškarci su podložniji ovom problemu a većina njih izlazi iz organizma bez intervencije lekara.

Kada se kamen u bubregu formira, telo će pokušati da ga izbaci kroz urinarni trakt. Većina njih je dovoljno mala da prođe, međutim, kada postanu preveliki, mogu postati izuzetno bolni i obično zahtevaju operaciju za njihovo uklanjanje.

kamen u bubregu
foto: Shutterstock

Ovo su znaci upozorenja da možda imate kamen u bubregu.

Bol u leđima ili bočnoj strani stomaka

Što je kamen veći, simptomi su vidljiviji, piše Dejli mejl. Jak bol sa obe strane donjeg dela leđa je čest simptom.

Ovi periodi intenzivnog bola u leđima ili bočnoj strani stomaka, ili povremeno u preponama, mogu trajati nekoliko minuta ili sati. Muškarci mogu osetiti bol u testisima. Kamen u bubregu izaziva bol, koji se može brzo pojačati, izazivajući iritaciju ili blokadu ako kamen blokira protok urina i izaziva oticanje bubrega.

Krv u urinu

Veći kamenci mogu uništiti tkivo u urinarnom traktu, dozvoljavajući krvi da curi u urin. Međutim, postoji mnogo mogućih uzroka krvi u urinu, uključujući urinarnu infekciju, tumor u bešici ili bubrezima ili policističnu bolest bubrega.

Ako primetite krv u urinu, idite na pregled što pre, čak i ako nemate druge simptome, prvi put je ili ima samo malo krvi.

Hematurija takođe može biti znak raka bubrega, koji je lakše lečiti ako se rano otkrije.

Infekcija urinarnog trakta

Ako kamen u bubregu blokira urinarni trakt, može zaustaviti protok urina kroz ureter koji odvodi urin iz bubrega. To može dovesti do infekcije ili čak oštećenja bubrega.

Simptomi su tipični za infekcije i uključuju visoku temperaturu, povraćanje i dijareju.

Urin može postati ružičast ili zamućen, a moguće je i češće mokrenje. To je zbog toga što kamen iritira dno vaše bešike i navodi je da misli da je puna. Neki ljudi mogu osetiti i peckanje prilikom mokrenja.

mučnina
foto: Shutterstock

Mučnina ili povraćanje

Znaci kamena u bubregu ne moraju uvek biti povezani sa mokrenjem. Oni mogu izazvati simptome slične gripu kao što su mučnina i povraćanje, stvarajući zabunu o tome od kakvom problemu je reč.

Prema Britanskoj asocijaciji uroloških hirurga, ovaj simptom se može pokrenuti kada se kamen pomeri iz bubrega u uretru - cev koja prenosi mokraću od bubrega do bešike.

Bol koji može izazvati može biti težak i neprijatan i dovesti do mučnine i povraćanja.

Znojenje

Kamen u bubregu takođe može izazvati druge simptome slične gripu kao što je osećaj jeze. To je obično posledica urinarne infekcije, kažu lekari.

Ali slične simptome mogu izazvati i problemi sa leđima ili kičmom, kao i druga urološka ili neurološka stanja, pa je najbezbednije ugovoriti pregled kod lekara.

Testovi za dijagnozu kamena u bubregu uključuju test krvi za proveru da li bubrezi rade ispravno, test urina za proveru krvi ili infekcije i CT ili ultrazvučno skeniranje.

bubrezi
foto: Shutterstock

Ko je u riziku od ovog problema?

Iako se kamenci češće javljaju kod muškaraca, poslednjih godina sve više žena ima ovaj problem. Kamen u bubregu uglavnom pogađa ljude između 20 i 40 godina, a kada neko ima više od jednog kamena, veća je verovatnoća da će se više razviti.

Drugi uzroci kamena u bubregu su prekomerni unos vitamina D i blokada urinarnog trakta. Neki diuretici ili antacidi na bazi kalcijuma takođe mogu povećati rizik od stvaranja kamena.

Prenela: O.M.

(izvor: dailymail.co.uk/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track