Vitamin D je važna karika koja jača imunitet: Nivo mu pada zimi kad nema sunca, a evo u kojim namirnicama ga ima najviše
Vitamin D je ključan za imunitet, zdravlje kostiju i mišića, posebno zimi kada je izlaganje suncu ograničeno. Zbog toga je važno unositi ga putem hrane ili suplemenata kako bismo očuvali zdravlje tokom hladnijih meseci.
Održavanje optimalnog statusa vitamina D pomaže u zaštiti od respiratornih infekcija tokom zime. Preporučena koncentracija vitamina D u krvi je 75 nmol/L - 125 nmol/L.
Nivo vitamina D najčešće opada zimi zbog manjeg izlaganja suncu, kada ga inače dobijamo tokom letnjih meseci.
Zato se savetuje uzimanje suplemenata vitamina D u dozi od 20 µg dnevno ili više, uz druge preventivne mere poput izlazaka na svež vazduh, redovnog vežbanja i pravilne ishrane.
Gde ga ima najviše
Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani je ulje jetre bakalara i druge masne ribe.
Namirnice bogate vitaminom D uključuju ribu (tunjevina, sardine, skuša, bakalar, haringa, losos), rakovi i plodovi mora, neke vrste pečuraka, kvasac, goveđa džigerica i žumanca.
Takođe i namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D, kao što su neki margarinski namazi, mleko i žitarice.
Prenela: N.R.
Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Neurohirurg iza koga stoji više od 4.000 operacija: Mozak je najveća misterija, teško je predvideti kada ćemo ga potpuno razumeti