Začini koji obogaćuju trpezu i unapređuju zdravlje: 10 načina da unesete više antioksidanasa
Začini se u Aziji koriste već hiljadama godina, dok ih je Evropa upoznala tek kasnije. Osim što obogaćuju ukus hrane, poznati su i po blagotvornom učinku na zdravlje.
Začini nam unose radost u svakodnevicu poboljšavajući ukus hrane, ali imaju i pozitivne efekte na zdravlje. Posebno su korisni osobama koje moraju da budu na dijetalnoj ishrani, jer popravljaju aromu mahom "bezukusnih" jela. Inače, o delovanju začina na ljudsko zdravlje postoji niz naučnih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima.
- Kurkuma i crni biber: Kurkuma je na vrhu liste najzdravijih začina, a njena jedinjena pomažu u borbi protiv osteoartritisa, dijabetesa i čak poboljšavaju kognitivne funkcije. Dodavanje crnog bibera poboljšava apsorpciju kurkumina, aktivnog sastojka kurkume. Crni biber je takođe poznat po svojstvima koja pomažu u prevenciji raka.
- Cimet: Cimet sadrži antioksidante koji smanjuju šećer u krvi, masnoće i krvni pritisak. Cejlonski cimet je bolji izbor od kineskog, koji može da bude toksičan u većim količinama.
- Nana: Paprena metvica je korisna za ublažavanje simptoma sindroma nervoznih creva i smanjenje nadutosti. Takođe može da pomogne kod mučnine.
- Karanfilić: Ovaj začin sadrži eugenol, prirodni antioksidans koji pomaže u prevenciji artritisa i poboljšava zdravlje očiju, zahvaljujući beta karotenu.
- Ruzmarin i origano: Ruzmarin ima protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, a čaj od ruzmarina može da pomogne kod anksioznosti i depresije. Origano je dobar za probavu i često se koristi s ruzmarinom u mediteranskoj kuhinji.
- Đumbir: Đumbir je poznat po svojim protivupalnim svojstvima i koristi se za lečenje mučnine, uključujući onu uzrokovanu hemoterapijom i jutarnjom mučninom kod trudnica.
- Kakao: Kakao s visokim udelom flavonoida štiti kardiovaskularni sistem i poboljšava kognitivne funkcije. Tamna čokolada bogata je hranjivim materijama.
- Muškatni oraščić: Muškatni oraščić je bogat antioksidansima i ima protuupalna svojstva. Pomaže kod anksioznosti i mučnine, a može da bude koristan i kod dijabetesa.
- Bosiljak i žalfija: Bosiljak je bogat antioksidansima i koristi se u različitim jelima, dok žalfija poboljšava kognitivne funkcije i koristi se u narodnoj medicini.
- Peršun: Peršun je bogat vitaminom C i karotenoidima, koji imaju snažna protivupalna svojstva.
Eksperimentisanje sa začinima može da bude zabavno, ali ih treba koristiti umereno, s obzirom na potencijalne interakcije s lekovima. Na primer, kurkumin može da uticati na razinu određenih lekova, pa je važno posavetovati se s lekarom.
Izvor: Adiva.hr/zdravlje.kurir.rs