Slušaj vest

Ovih 5 začina mogu doprineti hormonalnoj ravnoteži: 

Cimet 

Cimet pomaže u regulaciji nivoa insulina i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. 

Način upotrebe: 1/2 do 1 kašičica dnevno 

Kurkuma 

Odlična je protiv stresa, popravlja raspoloženje. 

Način upotrebe: 1/2 do 1 kašičica dnevno u kombinaciji sa crnim biberom za bolju asorpciju. 

167843-couple09stockshutterstock-ff.jpg
Kada je 60 odraslih osoba u jednom malom istraživanju jelo oko 1/4 kašičice cimeta svakog dana tokom 40 dana, njihov LDL („loš“) holesterol je opao. Foto: Shutterstock

Prema poslednjim istraživanjima kurkumi se pripisuju antiupalna, antivirusna, antibaketerijska i antikancerogena svojstva, a izuzetna svojstva ima i u terapiji dijabetesa (normalizuje šećer) i degenerativnih bolesti. Ako se potrvrde ova istraživanja, kurkuma bi lako mogla da postane prirodno sredstvo br. 1 u borbi protiv dijabetesa.

Đumbir 

Protiv upala i za balansiranje hormona.

Način upotrebe:1-2 cm svežeg korena dnevno ili 1/2 sušenog. 

Kumin

Za ravnotežu hormona povezanih sa probavom.

Način upotrebe: 1/2 do 1 kašičica dnevno

Peršun

Za ravnotežu reproduktivnih hormona, naročito kod žena.

Način upotrebe: 12 g svežeg peršuna dnevno 

persun.jpg
Da bi se povećala snaga i izoštrio refleks, gladijatori starog Rima su jeli peršun neposredno pred borbu. Foto: Profimedija

Peršun pomaže organizmu da se oslobodi otrovnih materija, pa se preporučuje kod bolesti jetre, ekcema, celulita i reume, kod lošeg varenja, kod smetnji disajnih organa, pri lečenju kožnih bolesti...

Peršun čisti krv i snižava holesterol

Sveži sok od peršuna, kao i čaj od listova, ublažava neugodan osećaj kod upale očiju i konjuktivitisa. Mogu se stavljati i obloge od peršuna u slučaju uboda insekata. Preporučije se upotreba svežeg peršuna osobama sa dijabetesom. Da bi se povećala snaga i izoštrio refleks, gladijatori starog Rima su jeli peršun neposredno pred borbu. Visok sadržaj gvožđa je dobar protiv anemije. Upotrebom peršuna čistite krv i snižavate holesterol. Čaj od peršuna je dobar protiv bakterija, pa ako imate zadah, probajte ga.

Biljke iz vaše kuhinje koje su više od začina: Bosiljak za jače kosti, žalfija protiv upala