Branka Mirković

Da li znate u kakvom posuđu kuvate? Nutricionista otkriva poželjne materijale i one za izbegavanje

Shutterstock, Privatna Arhiva

Dok se najviše pažnje posvećuje samoj hrani, zanemaruje se činjenica da upravo materijal u kom kuvamo može da oslobodi štetne supstance i upropasti i najzdraviji obrok.

Nikada nije svejedno u čemu pripremate i čuvate hranu. I dok pomno razmišljamo o tome da svaka namirnica bude što zdravija, verovatno retko pomislimo koliko je zdrava posuda u kojoj spremamo hranu - u slučaju da je lošeg kvaliteta ili je napravilno koristimo može biti  toksična. Na tržištu se mogu naći različiti materijali, debljina premaza, šarenoliki dizajn i veoma različite cene. Kako se snaći i kupiti kvaliteno posuđe koje će dugo trajati i biti bezbedno, savetuje za naš portal nutricionista Branka Mirković.

Liveno gvožđe – staro, ali zlata vredno

Liveno posuđe je među najzdravijim opcijama. Dobro podnosi visoke temperature, ravnomerno se zagreva i ne ispušta štetne materije. Ako se pravilno održava, može da traje decenijama. Osim toga, oslobađa male količine gvožđa, što može biti korisno osobama sa anemijom, napominje naš sagovornica. Mana mu je težina, kao i to što zahteva malo više pažnje da ne bi zarđalo.

Nerđajući čelik ne reaguje sa hranom, ne ispušta štetne materije i lako se održava Foto: Shutterstock

Nerđajući čelik – siguran izbor za svakodnevnu upotrebu

Posuđe od nerđajućeg čelika je praktično, otporno i pristupačno. Ne reaguje sa hranom, ne ispušta štetne materije i lako se održava. Ipak, jeftiniji modeli mogu lošije da raspodeljuju toplotu, pa se preporučuje investiranje u kvalitetnije verzije. 

Staklo i keramika – elegantni saveznici zdravlja

Ove dve varijante su odličan izbor kada želite da budete sigurni da posuđe ne reaguje sa hranom. Glavna mana im je lomljivost, ali su idealni za pečenje ili čuvanje hrane

- Trebalo bi voditi računa da glazura ne sadrži olovo ili kadmijum, što je retkost, ali nije isključeno kod jeftinijih proizvoda nepoznatog porekla - sugeriše nutricionista.

Staklo je idelano za pečenje i čuvanje hrane Foto: Shutterstock

Nelepljivi premazi – sve zavisi od kvaliteta

Iako su neljepljive površine praktične, one zahtevaju oprez. Stari teflonski premazi su napušteni zbog štetnih isparenja, a noviji (keramički, silikonski i drugi) su bezbedniji, ali se lako oštećuju. Važno je ne grebati ih metalnim priborom i zameniti čim se oštete.

Aluminijum – lagan, ali sporan

Iako je aluminijum dobar provodnik toplote i vrlo lagan, njegova reaktivnost sa kiselinama izaziva zabrinutost. Mada povezanost sa Alchajmerovom bolešću nije dokazana, nije preporučljivo koristiti ga za spremanje kisele hrane, niti za duže kuvanje, savetuje Branka. 

Bakar – odličan, ali samo ako je pravilno zaštićen

Bakarno posuđe izgleda luksuzno i brzo se zagreva, ali mora imati zaštitni sloj (najčešće od nerđajućeg čelika ili kalaja). Bez toga, bakar može da reaguje sa hranom i ispušta toksične jone. Ukoliko je obloga oštećena, posuđe se više ne sme koristiti.

Bakarno posuđe mora imati zaštitni sloj Foto: Shutterstock

Plastika – samo ako baš morate

Plastične posude i kutije koriste se za podgrevanje i čuvanje hrane, ali su najspornije kada je zdravlje u pitanju. Zagrevanjem plastike oslobađaju se hemikalije, naročito ako plastika nije tome namenjena, opominje Branaka. Za čuvanje vode, čajeva ili kafe preporučuju se staklo i nerđajući čelik, savetuje.  

Kuvajte pametno, ne samo ukusno

Kao što birate što zdravije i kvalitetnije namirnice, isto bi trebalo da radite i kada je u pitanju posuđe.

- Dugoročno, pravi izbor može da sačuva i zdravlje i ukus hrane, a često i novac, jer dobro posuđe traje godinama. Iako nijedan materijal nije savršen, postoji razlika između onih koje organizam toleriše i onih koje bi trebalo potpuno izbegavati - poručuje naša sagovornica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Skrivene opasnosti iz kesica čaja: Naučnici upozoravaju da sadrže velike količine mikroplastike