OVA DVA SIMPTOMA PARKINSONOVE BOLESTI MOGU DA SE JAVE I DO 10 GODINA PRE DIJAGNOZE: Na jedan nikad ne biste pomislili
Foto: Shutterstock

ISTRAŽIVANJA

OVA DVA SIMPTOMA PARKINSONOVE BOLESTI MOGU DA SE JAVE I DO 10 GODINA PRE DIJAGNOZE: Na jedan nikad ne biste pomislili

Bolesti -

Naučnici su otkrili da je moguće videti simptome Parkinsonove bolesti kod pacijenata godinama pre određivanja dijagnoze. To su gubitak sluha i epilepsija.

Naime, naučnici su analizirali medicinske kartone više od milion ljudi koji su živeli u istočnom Londonu između 1990. i 2018. godine. Rezultati su pokazali da oni koji pate od epilepsije imaju veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti. Ovo nije prvi put da se epilepsija povezuje s njom.

Izveštaji o slučajevima iz 2016. otkrili su da Parkinsonova bolest i epilepsija mogu koegzistirati. To može biti pre dijagnoze ili u slučajevima u kojima se epilepsija razvija nakon dijagnoze.

Bolest, Mozak, Epilepsija, Nervni Sistem, Premećaj

Prema studiji, gubitak sluha takođe može biti rani znak - javlja se do pet godina pre dijagnoze Parkinsonove bolesti. Stručnjaci su sugerisali da gubitak sluha može biti deo oštećenja senzorne obrade, odnosno načina na koji nervni sistem prima informacije od čulnih sistema, do koje tako često dolazi s razvojem ove bolesti.

Senzorno oštećenje se manifestuje na različite načine kod različitih pacijenata - kroz vid, sluh ili čak čulo mirisa.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

01:04

EPILEPSIJA I SMRT Dr Ristić o faktorima RIZIKA koji mogu dovesti do FATALNOG ISHODA i zabludama: U toku napada se NE VADI JEZIK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track