UBOD STRŠLJENA I OSE MOŽE DA NAM ODNESE GLAVU: Alergolog otkriva kako da se zaštitimo od najčešće letnje alergije
Foto: Shutterstock

ALERGIJA NA INSEKTE NIJE BEZOPASNA

UBOD STRŠLJENA I OSE MOŽE DA NAM ODNESE GLAVU: Alergolog otkriva kako da se zaštitimo od najčešće letnje alergije

Bolesti -

Najčešće letnje alergije, poput alergije ubod insekata ili na polen, ne mogu da se spreče, ali mogu da se ublaže i kontrolišu, a alergolog prof. dr Vesna Tomić Spirić i otkriva kako da sačuvamo glavu ukoliko nas ujede stršljen, pčela ili osa.

- Alergijski rinitis nije životno ugrožavajuća bolest, ali ubod insekta može da odnese glavu pacijentu ukoliko je alergičan. Srećom, na tržištu imamo nešto što može da bude spasonosno rešenje za samopomoć tkz. samoinjektore, koje možemo nositi sa sobom za slučaj akcidentalnog uboda. Na to treba da misle posebno oni koji su već pri prethodnim ubodima imali neke neželjene reakcije koje ne treba da zanemare jer svaki sledeći ubod može da bude smrtonosan – upozorava prof. dr Tomić Spirić i dodaje da visoka doza otrova može da izazve oštećenje više organa i simptome kao što su slabost, mučnina, dijareja, oštećenje vida…

Kako da znate koji insekt vas je ujeo

Alergija na ubod insekta može da se otkrije kožnim probama na venome (otrove) insekata i analizama krvi, detektovanjem specifičnih IgE antitela.

– Pacijenti najčešće znaju koji insekt ih je ujeo - osa, pčela, stršljen, ali ako nisu sigurni, važno je da uradimo dijagnostiku (in vivo, in vitro). Na taj način utvrđujemo koji je insekt u pitanju, i da li je on zaista krivac za pojavu tegoba.

Imunoterapija je najbolje rešenje

Pacijentima sa anafilaktičkom reakcijom na ubod insekata preporučuje se sprovođenje alergenske imunoterapije.

- Imunoterapije se sprovodi venomima insekata i to je jedini način lečenja koji efikasano smanjuje rizik od reakcija opasnih po život pri budućem ubodu – kaže prof. dr Tomić Spirić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track