SVAKA ČETVRTA OSOBA IMA MASNU JETRU: Ako se na vreme ne leči prelazi u CIROZU! Srećom, bolest se može sprečiti, ali i izlečiti
Foto: Shutterstock

SAVETI ZLATA VREDNI

SVAKA ČETVRTA OSOBA IMA MASNU JETRU: Ako se na vreme ne leči prelazi u CIROZU! Srećom, bolest se može sprečiti, ali i izlečiti

Bolesti -

Iako se možda brinete o tome koliko će vam izbor hrane uticati na struk ili krvni pritisak, lekari opominju da bi trebalo pre da razmišljate kako hrana koju konzumirate utiče na vašu jetru.

U današnjem brzom svetu, većinu dana provedemo razmišljajući o tome šta ćemo da jedemo. Obično, posle napornog dana, najlakše nam bude da se odlučimo za neku brzu hranu ili da nepto pojedemo „s nogu“.

Podaci pokazuju da svaka četvrta osoba u svetu danas boluje od nealkoholne masne jetre. Ako se na vreme ne leči, ova bolest može da dovede do ciroze jetre, pa i potpunog otkazivanja rada ovog vitalnog organa, a osobe koje boluju od nje imaju i povećan rizik od pojave raka jetre. Dobra vest jeste da je ovu bolest moguće sprečiti, ali i izlečiti.

Šta je bolest masne jetre?

Bolest masne jetre je stanje uzrokovano iritacijom jetre, zbog čega tkivo ovog organa akumulira abnormalne količine masti. Ovo oboljenje može biti izazvano virusnim hepatitisom, određenim lekovima ili unosom prelike količine alkohola.

Međutim, uzroci nastanka nealkoholne bolesti masne jetre su u potpunosti neki drugi faktori. Najčešće su to visok krvni pritisak, visok holesterol, insulinska rezistencija, ili dijabetes tipa 2. Takođe je veoma često oboljenje kod gojaznih osoba, mada se može javiti i kod osoba koje imaju normalan indeks telesne težine (BMI).

Šta sprečava nastanak ovog oboljenja?

S obzirom da je najčešći uzrok nastanka nealkoholne bolesti masne jetre nepravilna ishrana - zdrava ishrana igra ogromnu ulogu u njenom sprečavanju, jer je ova bolest usko povezana sa metaboličkim zdravljem. Dobar primer zdrave ishrane je mediteranska dijeta, a program smanjenja telesne mase bi trebalo da uključi i fizički aktivnost. Ova kombinacija vremenom dovodi do uspešnog kontrolisanja krvnog pritiska, smanjenja holesterola ali i šećera u krvi. Najbolje je da razgovarate sa vašim izabranim lekarom i nutricionistom o tome koji bi najbolji program ishrane i aktivnosti bili adekvatni za vas.

Kako se zaštiti ili izlečiti?

Izbegavajte restorane brze hrane

Nedavna studija objavljena u časopisu „Klinička gastroenterologija i hepatologija“ povezala je redovnu konzumaciju brze hrane (20% ili više od ukupnih dnevnih kalorija) sa bolešću masne jetre - posebno kod ljudi koji boluju od dijabetes tipa 2 ili gojaznosti. Razlog tome jeste taj što brza hrana obično ima mnogo zasićenih masti, šećera i drugih sastojaka koji utiču na metaboličko zdravlje čoveka.

Manite se sokova i proizvoda sa šećerom

Bezalkoholna pića sa visokofruktoznim kukuruznim sirupom ili druga pića sa dodatim šećerom direktno dovode do velikog povećanja masnih naslaga u jetri, nezavisno od unetog broja kalorija. Pažljivo pročitajte etikete i obratite pažnju na dodate šećere, uključujući kukuruzni sirup, dekstrozu, med i agavu. Umesto zaslađenih pića, najbolje je da pijete vodu. Kafa, bez mleka i šećera, sa malo krema za kafu bi takođe bio pametniji izbor. Neka istraživanja su pokazala da kafa može čak I da smanji oštećenja jetre.

Izbegavajte alkohol

Alkohol direktno oštećuje jetru, nema hranljivu vrednost i može uticati na zdrav mikrobiom. Najbolje je da osobe koje imaju nealkoholno oboljenje masne jetre izbegavaju bilo kakvu mogućnost dodatnog oštećenja što znači da je i jedna čašica bilo kakvog alkohola previše.

Jedite neprerađenu hranu

Povrće, bobičasto voće, jaja, živinsko meso, orašasti plodovi i integralne žitarice su dobri za terapiju nealkoholne bolesti masne jetre, a najpametnije je da u potpunosti izbacite crveno mesto. Nedavno je sprovedena studija u kojoj je direktno dokazana povezanost zdrava ishrana sa zdravljem jetre. U studiji je učestvovalo 294 osobe sa masnim naslagama u gornjem delu tela i visokim nivoom triglicerida.

Kod ispitanika je podsticana redovna fizička aktivnost, a nasumično im je određeno da se pridržavaju jednog od tri načina ishrane. Jedni su se tako pridržavali standardnih smernica za zdravu ishranu, drugi mediteranske dijete, a treći zelene mediteranske dijete (koja isključuje crveno meso, a uključuje zeleni čaj i šejk bogat antioksidansima kao zamensku večeru).

Pripadnici sve tri grupe su skinuli po koje kilo, mada su oni koji su se pridržavali mediteranskih dijeta izgubili više, a i uspeli su duže da održe postignute rezultate. Obe grupe koje su se pridržavale mediteranske ishrane su uspele da smanje masnoću jetre, ali je ipak kod onih koji su se prdržavali zelene mediteranske dijete došlo do duplo većeg smanjenja masnoća jetre u poređenju ss ostalim učesnicima.

Zdrave masti su deo zdrave ishrane

Masti iz hrane pomažu da organizam apsorbuje virtamine, stoga su nam potrebne kao vitalni elementi za zaštitu nerava i ćelija. One takođe pomažu da se osećamo sito, pa njihovo prisustvo osigurava da se nećemo prejesti. ž

Međutim, nije svaka masnoća dobra. Razlog što je mediteranska dijeta dobra za smanjenje masti u jetri je taj što podrazumeva konzumaciju maslinovog ulja i avokada koji su bogati monozasićenim masnim kiselinama, ali i oraha i masnih riba poput lososa i sardine koji sadrže omega-3 masti, a to su elementi neophodni za lečenje nealkoholne bolesti masne jetre.

Najbolje je da na putu ka zdravoj ishrani polako uvodite jednu po jednu zdravu izmenu, jer zdravlje nije samo nešto što se postiže nego i nešto što se održava I na čemu moramo da radimo. A naša jetra će nam na kraju biti zahvalne na tome.

(kurir.rs/Harvard Health/Vanesa Marčeta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track