OVI SIMPTOMI MOGU UKAZIVATI NA ČEST OBLIK RAKA! Hematolog: Pravi lekovi u pravo vreme mogu IZLEČITI bolesnika
Foto: Kurir televizija

zdravlje

OVI SIMPTOMI MOGU UKAZIVATI NA ČEST OBLIK RAKA! Hematolog: Pravi lekovi u pravo vreme mogu IZLEČITI bolesnika

Bolesti -

Septembar je mesec borbe protiv raka krvi, a multipli mijelom je drugi po učestalosti oblik raka krvi. U Srbiji se svake godine dijagnostikuje oko 500 novih pacijenata, od toga 40 odsto obolelih su mlađi od 65 godina.

Kako na vreme prepoznati simptome ove bolesti istraživala je u razgovoru sa prof. dr Predragom Đurđevićem, rukovodiocem Klinike za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac, Lena Sudar novinarka Kurira.

03:10

OD OVOG OBLIKA RAKA OBOLJEVA NEMALI BROJ LJUDI! Hematolog: Pravi lekovi u pravo vreme mogu ČAK I IZLEČITI bolesnika

- Multipli mijelom je bolest koja se sve češće sreće u kliničkoj praksi. Tokom svog razvoja napada različita tkiva i organe. Beleži porast terapijskog uspeha zato što postoje mnogi efikasni lekovi za lečenje ove bolesti. Zato postoji ovaj slogan: Pravi lek u pravo vreme! Ako ga primenimo možemo očekivati da bolest traje dosta dugo, a za neke pacijente čak možemo reći da mogu i da se izleče - rekao je Đurđević i dodao:

- Dobar deo tih lekova jeste dostupan. Mi nastojimo da sve više lekova bude dostupno pacijentima jer na taj način možemo očekivati bolji terapijski efekat kod pacijenata. Multipli mijelom je jedna od malignih bolesti koštane srži koja najčešće nastaje u starijem dobu nakon 60 godine. Najčešći simptomi jesu bol u kostima, ukočenost, zamaranje, malaksalost, a bolest nekad zna i da ošteti bubrege.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:12

RAK VREBA I U RERNI?! Stanković upozorila na rizik od pojave kancerogenog jedinjenja: OPASNOST JE U OVAKVOJ HRANI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track