ŽENAMA OVA BOLEST TEŽE PADA: Bolovi u zglobovima njima utiču i na psihu
Foto: Shutterstock

Istraživanje

ŽENAMA OVA BOLEST TEŽE PADA: Bolovi u zglobovima njima utiču i na psihu

Bolesti -

Bolovi u zglobovima češće pogađaju žene nego muškarce, s tim što se ženama ne manifestuju samo kao fizički problem već utiče na njih i psihički, nalazi su nove studije.

U istraživanju sprovedenom u Engleskoj, u kojem je učestvovalo preko 8.000 ljudi starijih od 16 godina, skoro polovina (47%) žena koje su prijavile bol u zglobovima reklo da on utiče i na njihov san, dok je 44 odsto njih reklo da utiče na njihovo emocionalno stanje.

Nasuprot tome, samo 37 odsto muških ispitanika je prijavilo poremećaj sna zbog bolova u zglobovima, a 34 odsto uticaj na emocije.

Od ukupnog broja ispitanika, 80 odsto žena i 77 odsto muškaraca izjavilo je da je u poslednjih godinu dana iskusilo neku vrstu bola u zglobovima.

- Bol u zglobovima je predugo ignorisan, a naši podaci pokazuju njihov realan uticaj na zdravlje nacije. On utiče na sve - rad, spavanje, šetnju, vežbanje, pa čak i odmor - izjavio je Mark Hol, lekar opšte prakse i jedan od vođa istraživanja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), najrasprostranjenija bolest zglobova na svetu je osteoartritis, nakon čega sledi reumatoidni artritis.

Osteoartritis najčešće pogađa zglobove, a nakon toga kukove i šake. Statistika pokazuje da je 2019. godine broj obolelih od ove bolesti bio 528 miliona ljudi, na svetskom nivou, što je povećanje od 113 odsto u poređenju sa 1990. godinom. Većina obolelih (73%) su stariji od 55 godina, a čak 60 odsto njih su žene.

artritis, ruke, šake
foto: Profimedia

Kada je u pitanju reumatoidni artritis, prema podacima SZO, brojka je znatno manja, i iznosi 18 miliona obolelih širom sveta, od kojih su 70 odsto žene, a 55 odsto osobe starije od 55 godina.

Za razliku od osteoartritisa, RA je hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje pre svega zahvata zglobove ali neretko i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Kada su u pitanji zglobovi, obično su to zglobovi šaka, ručni zglobovi, stopala, gležnjevi, kolena, ramena i laktovi.

Izvor: National world / Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track