"ERIS I PIROLA SU ĆERKE, UNUCI I PRAUNUCI OMIKRONA": Epidemiolog Radovanović o posledicama novih podsojeva korona virusa
Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog, Foto: Kurir TV

kurir tv

"ERIS I PIROLA SU ĆERKE, UNUCI I PRAUNUCI OMIKRONA": Epidemiolog Radovanović o posledicama novih podsojeva korona virusa

Bolesti -

Nova podvarijanta omikron soja kovida-19 "ERIS" registrovana je prošle nedelje u Srbiji, a s druge strane američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu unapređenih vakcina koje su pokazale efikasnost u odbrani od rasprostranjenih varijanti omikron soja.

Nakon zatišja, broj zaražеnih korona virusom u Srbiji opet rastе. Prema poslednjim podacima u prethodnih nedelju dana u Srbiji je na kovid 19 testirano 5.647 građana, od kojih je 964 zaraženo ovim virusom, što je više nego duplo povećanje broja inficiranih za tri nedelje.

Virus je s nama i biće ovde još dugo

Ovom temom u jutarnjem programu "Redakcija" sa svojim sagovornikom, prof. dr Zoranom Radovanovićem, epidemiologom, bavio se Nikola Vujović, novinar Kurir TV.

- Nema razloga za paniku, ali moramo da budemo svesni okolnosti da je virus s nama i da će biti još decenijama. Bitno je da skoro četiri godine ovaj virus kruži humanom populacijom. Glavni pandemijski udar je prošao, virus će se endemski održavati s ponekim talasima - kaže prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

05:56

ERIS I PIROLA SU PRAUNUCI OMIKRONA Dr Radovanović otkrio kolika su pretnja novi podsojevi korone i KAKVE POSLEDICE OSTAVLJAJU

- Sve te podvarijante su ćerke, unuci i praunuci omikrona, koji je blaži od prethodnih sojeva. Klinička slika je blaža upravo zbog toga. Mi smo sad drugačija populacija nego pre četiri godine. Naša kolektivna sposobnost da se odbranimo bila je nula, sad postoji kolektivni imunitet i sve su to razlozi blaže kliničke slike. Međutim, to nije beznačajna bolest, pogotovo ako pogodi starije ili ako neko uzima lekove koji utiču na imunski sistem, gojazni, šećeraši i tu klinička slika može da bude ozbiljna - objašnjava dr Radovanović.

Dugi kovid kao najčešća posledica

Upozorio je i na dugotrajne posledice čak i kad bolest prođe bez ozbiljnijih simptoma.

- Čak i mladi mogu da budu u problemu i da po završetku bolesti godinu i više dana imaju dugi kovid, da budu zanemoćali, da lošije pamti, bude iscrpljen. Dramatično se kvari kvalitet života i baš se zbog toga treba čuvati - kaže Zoran Radovanović.

Na pitanje kako razlikovati običnu prehladu od novih sojeva korone, epidemiolog kaže:

- Civilizacijski obziri nalažu da kad god imamo bilo kakvu respiratornu infekciju da zaštitimo druge od zaražavavanja. Čak i ako u kući nemamo nikog starijeg ili bolesnog, možemo preko nekog da zarazimo onog koji je osetljiiv. Tokom ove četiri godine svi su postali svesni, čak i oni koji negiraju značaj i uticaj pandemije na populaciju. Higijenski standardi su viši, ali i dalje stoji da je vakciinacija jedina specifična zaštita - kaže Radovanović.

Osetljive grupe obavezno da se vakcinišu

Najavljena je i nova vakcina koja će kroz narednih nekoliko dana biti puštena u upotrebu.

- Potrebno je da se vakcinišu svi koji su bolesni, stari i kod kojih se očekuju da klinički tok bude teži. Ali i svi koji brinu o svom zdravlju. Kovid je sistemska bolest, napada i srce, krvne sudove. Bolje je poštedeti sebe obolevanja. Bilo je planirano da se nova vakcina pojavi nova vakcina, koja sadrži podvarijantu omikrona XBB, ali ovo su druge podvarijante, "ERIS" je tu od februara, tu je "PIROLA" koja se pojavila od jula i one nisu sadržane u vakcini, ali vakcina pokriva i te sojeve - zaključio je dr Radovanović

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

MLADI MOGU DA DOBIJU DUGI KOVID KOJI IH MESECIMA ONESPOSOBITI! Eksperti prokomentarisali novu podvarijantu omikrona zvanu ERIS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track