DA LI STE ČULI ZA VIRUS "ERIS"? Amerikanci spremili vakcinu unapred, a doktor Stojanović kaže: Ne verujte u priče "MA, PROĆI ĆE"
Aleksandra Dražić, Foto: Shutterstock, Kurir televizija

kurir tv

DA LI STE ČULI ZA VIRUS "ERIS"? Amerikanci spremili vakcinu unapred, a doktor Stojanović kaže: Ne verujte u priče "MA, PROĆI ĆE"

Bolesti -

Nove podvrste soja omikron korona virusa uveliko su u Srbiji. Nakon zatišja, broj zaražеnih korona virusom u Srbiji opet rastе. Prema poslednjim podacima u prethodnih nedelju dana kod nas je na kovid 19 testirano 5.647 građana, od kojih je 964 zaraženo ovim virusom, što je više nego duplo povećanje broja inficiranih za tri nedelje.

Svi pričaju o novom soju korona virusa pod nazivom Eris i potvrđeno je da je ovaj soj stigao u Srbiju.

O tome da li je zaista tu nova vrsta virusa, u emisiji "Puls Srbije" govorio je doktor u Domu zdravlja Palilula Aleksandar Stojanović.

Aleksandar Stojanović
foto: Kurir tv

On je istakao da se povećava broj zaraženih, a simptomi su blagi oblici prehlade sa temperaturom i da nije alarmantno.

- Svi koji sumnjaju na ovaj novi tip virusa, mogu se obratiti nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Svaki dom zdravlja ostavio je jednog lekara i jednu sestru za testiranje - rekao je Stojanović.

Prva indikacija je temperatura, problemi sa disanjem, malaksalost, gubljenje čula ukusa i mirisa.

- Mi nemamo iskustva sa ovim, sada da nekoga pitate, reći će "ma ajde pusti to" , ali imamo dnevno pet do sedam osoba koje dođu sa sličnim simptomom. Nije alarmantno, opet kažem - rekao je Stojanović.

"NIKO VAM NIJE KRIV ŠTO STE SE VAKCINISALI"

Društvene mreže su se bukvalno usijale nakon što su vlasti na Novom Zelandu, posle mnogo pritiska za vakcinaciju, sada pri stavu da nam niko nije kriv što smo se vakcinisali. Mnogi to uzimaju kao dokaz da je vakcina u najmanju ruku nedelotvorna, ako ne i štetna.

On se nada da reč neće biti o epidemiološkim merama, a maske, kako je rekao nisu obavezne.

- Vreme će pokazati da li je ozbiljno ili ne - dodao je Stojanović.

Prokomentarisao je delotvornost vakcine i stav građana prema njima, usmeren navodima voditelja da na Novom Zelandu vakcina nije obavezna.

- Uvek možete sumnjati u vakcine i kontraindikacije. Svako može da kaže "vidi ovaj nas pravi ludim". Kada imate sumnju veliki je problem da se vakcinacija sprovede, ali Bože moj, živimo u takvom svetu. Uvek slušam poziv struke, a svako treba da odluči za sebe. Šta će biti dalje, ne znam, ali mislim da smo za sada u mirnim vodama.Treba pratiti situaciju o tome i videti da li će biti ozbiljnije - rekao je Stojanović.

On smatra da Amerikanci prave unapred vakcine, da bi predupredili, jer se virusi brzo šire.

- Cilj je da se zaštiti populacija, a svako ima lični izbor da li želu ili ne želi, ali rekao bih vam da ljudi treba da se plaše više gripa nego Kovida - rekao je Stojanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:58

Razgovor Ane i Kačavende svađa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track