TERAPIJA CAR-T ĆELIJAMA: Istraživači na klinici Majo intenzivno rade na usavršavanju lečenja karcinoma krvi
Foto: Shutterstock

POMERANJE GRANICA

TERAPIJA CAR-T ĆELIJAMA: Istraživači na klinici Majo intenzivno rade na usavršavanju lečenja karcinoma krvi

Bolesti -

Stopa preživljavanja upotrebom himerične CAR-T ćelijske terapije i dalje su impresivni za pacijente sa nekim rakom krvi, kažu istraživači sa Klinike Majo i najavljuju dalje usavršavanje lečenja karcinoma krvi.

- Pre pet godina, stopa preživljavanja ljudi sa rakom krvi bila je 10 do 15 odsto. Danas vidimo stopu preživljavanja od 40%. Posao još nije završen - kaže Mohamed Kharfan Dabaja, MD, hematolog i direktor za krvnu srž, transplantaciju i ćelijske terapije u Sveobuhvatnom centru za rak klinike Majo.

Šta je CAR-T ćelijska terapija?

Imunoterapija koristi imuni sistem tela za borbu protiv raka. CAR-T ćelijska terapija je oblik imunoterapije u kojoj lekari uklanjaju T ćelije osobe - bela krvna zrnca poznata kao limfociti koja su uključena u odgovor imunog sistema - i genetski ih modifikuju da bi proizveli himerične antigen receptore (CAR). Ove CAR-T ćelije se zatim vraćaju u krvotok pacijenta, gde ciljaju i uništavaju ćelije raka. CAR-T ćelijska terapija se prvenstveno koristi za karcinome krvi kao što su multipli mijelom, leukemije i limfomi - piše Newsnetwork MayoClinic.

Mogućnost proizvodnje CAR-T ćelija u našoj laboratoriji otvoriće vrata pacijentima da se brže leče
Mogućnost proizvodnje CAR-T ćelija u našoj laboratoriji otvoriće vrata pacijentima da se brže lečefoto: Profimedia

Proizvodnja CAR-T ćelija

Zbog ohrabrujućih rezultata iz CAR-T ćelija, istraživači klinike Maio su uporni u potrazi za načinima da prošire njihovu upotrebu. Saad Kenderian, M.B. Ch.B., hematolog i onkolog u Sveobuhvatnom centru za rak klinike Majo, i tim istraživača klinike Majo istražuju načine da učine terapiju ćelijama CAR-T pristupačnijom pacijentima putem bioproizvodnje na licu mesta u kampusima Majo klinike u Ročesteru, Minesota. i Džeksonvil, Florida.

- Mogućnost proizvodnje CAR-T ćelija u našoj laboratoriji otvoriće vrata pacijentima da se brže leče, prilagođavajući tretman njihovim potrebama i potencijalno pružajući još jednu opciju pacijentima koji nisu reagovali na konvencionalni, komercijalno odobren CAR- T ćelijska terapija - navodi dr Kenderijan.

Druga strategija koja se trenutno testira u kliničkim ispitivanjima koristi alogene CAR-T, u suštini CAR-T napravljene iz drugog izvora.

Alogene "gotove" CAR-T terapije generišu zdravi donatori ili genetski uređeni izvori koji su genetski izmenjeni da bi se smanjila mogućnost odbacivanja od strane imunološkog sistema pacijenta. Ovaj pristup još nije odobren od strane Uprave za hranu i lekove (FDA).

Ispitivanja CAR-T ćelijske terapije sledeće generacije se proširuju na nove tipove tumora kao što su čvrsti karcinomi i istražuju nove tehnike kao što je korišćenje T-ćelija donora ili imunih ćelija koje nisu T-ćelije, kao što su prirodne ćelije ubice (NK ćelije), koje su bela krvna zrnca koja mogu uništiti ćelije tumora.

(kurir.rs/newsnetwork.mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track