"NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE" Pulmolog savetuje roditelje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE" Pulmolog savetuje roditelje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!

Bolesti -

Saša Milićević, dečji pedijatar i pulmolog, gostovao je u jutarnjem programu Kurir TV na temu porasta broja zaraženih korona virusom.

Tom prilikom je smirio roditelje i pružao korisne informacije o novom soju korona virusa i kako se nositi sa sumnjom na infekciju među najmlađima.

Saša Milićević
foto: Kurir tv

- Bez širenja panike, bez širenja straha - kaže dr Milićević koji je naglasio važnost smirivanja roditelja u vreme kada se broj slučajeva među decom povećava.

Istakao kako je teško odmah dijagnostikovati KOVID-19 kod dece na osnovu simptoma, jer su simptomi često nekarakteristični i slični simptomima drugih infekcija ili alergija.

- Znate, dete može biti malaksalo, boli ga glava, možda ga boli grlo, možda bude lošeg raspoloženja, neće da jede, ali zapravo to može biti kod raznih infekcija. Čak možda bude i kod alergije - rekao je doktor.

Na pitanje kako roditelji mogu znati kada da sumnjaju na COVID-19, dr. Milićević je preporučio da se obrate pedijatru.

- Kod pedijatra, pa ćemo onda mi odlučiti da li je potrebno da se radi test ili ne - dodao je.

Doktor Milićević je takođe govorio o otvaranju COVID ambulanti i njihovoj ulozi u prevenciji širenja virusa među najmlađima.

07:25

NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!

- Ovi centri koji se otvaraju, to je preventiva, da ne bi došlo do situacije da nas nešto iznenadi objasnio je. Podsetio je da su deca bila manje zahvaćena u ranijim fazama pandemije, ali da se situacija promenila, te je preporučio oprez i praćenje epidemiološke situacije.

Na pitanje o soju koronavirusa i njegovoj varijabilnosti, doktor Milićević je istakao kako se trenutno suočavamo sa raznim podvarijantama virusa, ali je naglasio da je ključno to što većina slučajeva kod dece ima blagu simptomatologiju. "Nema razloga za paniku," rekao je.

Milićević je zaključio razgovor s porukom da roditelji treba da ostanu smireni i svestrani.

- Nema potrebe za preteranom brigom ili panikom. Naš imunološki sistem i dalje drži virus pod kontrolom.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:42

NIŠLIJKA SANDRA U AGONIJI: Niko neće da mi popravi zube kad kažem da imam OVAJ VIRUS! Redovno leče zaražene kao ja, a to NE ZNAJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track