PRONAĐEN NOVI OKIDAČ PARKINSONOVE BOLESTI: Počinje mnogo ranije nego što se do sada mislilo, a evo šta je u pitanju
Foto: Profimedia

STUDIJA

PRONAĐEN NOVI OKIDAČ PARKINSONOVE BOLESTI: Počinje mnogo ranije nego što se do sada mislilo, a evo šta je u pitanju

Bolesti -

Težak posao u pokušaju da se razume Parkinsonova bolest se nastavlja, a nova studija pokazuje da se ovo zdravstveno stanje može pokrenuti ranije nego što se do sada mislilo.

Istraživači iz SAD i Kanade analizirali su neurone pacijenata sa Parkinsonovom bolešću, otkrivajući ranije nepoznatog krivca za simptome bolesti koji mogu početi pre bilo kog drugog, prenosi Science Alert.

"Kvar" u vezama

Ovaj okidač je "kvar" u sinapsama (ili vezama) između neurona koji upravljaju proizvodnjom dopamina, što posledično dovodi do toksičnog nakupljanja hemikalije koja zatim može izazvati oštećenje dopaminergičkog neurona koje karakteriše Parkinsonovu bolest.

- Pokazali smo da dopaminergičke sinapse postaju disfunkcionalne pre nego što dođe do smrti neurona. Na osnovu ovih nalaza, pretpostavljamo da ciljanje na disfunkcionalne sinapse pre nego što se neuroni degenerišu može predstavljati bolju terapijsku strategiju - kaže neuronaučnik Dimitri Krainc, sa Univerziteta Northvestern u SAD.

Okidač za ovu bolest je 'kvar' u sinapsama (ili vezama) između neurona koji upravljaju proizvodnjom dopamina
Okidač za ovu bolest je "kvar" u sinapsama (ili vezama) između neurona koji upravljaju proizvodnjom dopaminafoto: Profimedia

Potrebno razviti nove lekove

Problemi u načinu na koji se istrošene mitohondrije recikliraju u mozgu uzrokuje gubitak neurona koji dovodi do Parkinsonove bolesti i simptoma (kao što je drhtanje) povezanih sa njom.

Dva gena, Parkin i PINK1, odgovorni su za mitofagiju, a ranije je utvrđeno da mutacije u ovim genima koje ih sprečavaju da pravilno obavljaju svoj posao znače mnogo veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

- Sada moramo da razvijemo lekove koji stimulišu ovaj put, ispravljaju sinaptičku disfunkciju i, nadamo se, sprečavaju neuronsku degeneraciju kod Parkinsonove bolesti - zaključuje dr Krainc.

Istraživanje je objavljeno na portalu Neuron.

(kurir.rs/sciencealert.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track