KOJI SU RANI SIMPTOMI RAKA KRVI? Dr Vuković o pravovremenoj reakciji: OVIH 5 ZNAKOVA ukazuju da nešto NIJE U REDU
Vojin Vuković, Foto: Kurir televizija, Shutterstock

KURIR TV

KOJI SU RANI SIMPTOMI RAKA KRVI? Dr Vuković o pravovremenoj reakciji: OVIH 5 ZNAKOVA ukazuju da nešto NIJE U REDU

Bolesti -

Rak krvi ili leukemija prema statistici češće pogađa muškarce i ljude starije od 50 godina, a zbog "običnih" simptoma, koji mogu da ukažu na mnoge druge bolesti, neko može da je ima godinama ili čak decenijama, a da to i ne zna.

Lekari su saglasni da ne postoje jasni signali koje nam telo šalje i upozorava nas na postojanje oboljenja. Mnogi od ovih simptoma na samom početku su takvi da zavaraju, i ukazuju, recimo, na grip. Zato je potrebno da se ispravno prate sve promene u našem organizmu, ali i da redovno odlazimo na redovne preventivne preglede.

02:43

VOJIN VUKOVIĆ O RANIM SIMPTOIMA LEUKEMIJE

Kakvi su to simptomi i kako da ih prepoznamo blagovremeno, saznala je Lena Sudar, reporter Kurir TV od doktora Vojina Vuković, interniste - hemtologa i predsednika Srpske limfomske grupe.

Doktor Vuković ističe da je kao i kod svih bolesti, važno na vreme uočiti simptome, jer to vodi ka ranom postavljanju dijagnoze.

- Važno je da ne zanemarujemo simptome i da se obratimo lekaru na vreme. A ranije postavljena dijagnoza omogućava ranije započinjanje terapije. Na taj način obezbeđujemo veće šanse da pacijent bude uspešno lečen. Dakle, rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje su ključni faktori u borbi protiv ovih bolesti.

Neki od simptoma na koje pacijenti treba da obrate pažnju, a vezani su za limfo-proliferativne bolesti kao što su limfomi ili hronična limfocitna leukemija, uključuju:

1. Pojačano noćno znojenje

2. Gubitak na telesnoj težini, više od 10% ukupne telesne mase za šest meseci

3. Neobjašnjivo povišena telesna temperatura koja traje duže od dve nedelje

4. Umor, slabost i malaksalost koje ne proizlaze iz drugih internističkih oboljenja

5. Uvećane limfne žlezde u predelima kao što su vrat, pazusi ili prepone

Pravovremeno lečenje igra ključnu ulogu.

- Što je bolest u ranijoj fazi, to su šanse za izlečenje veće. Limfom je izlečiva bolest, i pacijenti nakon uspešnog lečenja mogu da vode potpuno normalan život.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:15

Gužve na Međunarodnom sajmu naoružanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track