KAD OD STRESA STRADA ŠTITNA ŽLEZDA: Evo na koju bolest čudnog naziva ukazuju ispupčene oči, topli dlanovi i pojačano znojenje
Foto: Shutterstock

AUTOIMUNA BOLEST

KAD OD STRESA STRADA ŠTITNA ŽLEZDA: Evo na koju bolest čudnog naziva ukazuju ispupčene oči, topli dlanovi i pojačano znojenje

Bolesti -

Grejvs-Bazedovljevo oboljenje je autoimuna bolest i predstavlja 70 odsto uzroka svih oblika hi­pertireoza, a uzrokuju je sopstvena antitela koja stimulišu žlezdano tkivo da stvara veće koli­čine tiroidnih hormona.

Ime Grejvsova bolest je dobila prema Irskom autoru, lekaru, Robertu Grejvsu koji je tu bolest opisao davne 1835. godine. U Evropi je doduše poznatija po imenu nemačkog lekara Karla Adolfa fon Bazedova.

Posledica ove imunološke reak­cije jeste povećanje štitne žlezde, pojačano stvaranje hormona, što prouzrokuje niz simptoma koji prate ovu bolest koja se čak pet puta češće javlja kod žena nego kod muškaraca, najčešće između 30. i 50. godine života.

Ispupčene oči su najkarakteri­stičniji znak Grejvs-Bazedovljeve bolesti, ali je otkrivaju i pojačano znojenje, pre svega dlanova, vlažna i baršunasta koža, što je praćeno stalnom vrućinom, ubrzanim ra­dom srca, podrhtavanjem ruku, gubitkom telesne težine bez obzira na to što je apetit normalan, nervo­zom, anksioznošću, pa i depresijom.

- Često se javljaju promene na očima - ispupčene očne jabučice, oči su sjajne, pogled ukočen, dla­novi topli, oznojeni, koža topla, vlažna, baršunasta. Srčani ritam je ubrzan, mogu se javiti aritmije, u težim slučajevima srčano popu­štanje i embolije - objašnjava prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista endokrinolog.

Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista endokrinolog.
Prof. dr Vesna Srećković Dimitrijević, internista endokrinolog.foto: Privatna Arhiva

Najčešći uzrok ovog obolje­nja je stres

Grejvs-Bazedovljeva bolest spa­da u autoimune bolesti i javlja se kod žena srednjih godina.

- Pacijentkinje najčešće navode i neke druge autoimune bolesti u porodici, kao što su perniciozna anemija (oblik malokrvnosti), in­sulinzavisni dijabetes, Sjogrenov sindrom (manje lučenje pljuvačke i suza) i mijastenija gravis, odno­sno teška slabost mišića - navodi doktorka.

Ovu bolest karakteriše tako­zvana difuzna struma, odnosno difuzno uvećanje štitne žlezde i oftalmopatija, kada dolazi do protruzije očne jabučice.

- Zbog edema tkiva iza očne jabučice ona je istisnuta iz očne duplje manje ili više, zavisno od stepena razvoja bolesti. Do otoka tkiva iza očne jabučice može doći na jednom ili oba oka, pa shodno tome može biti izbačena jedna jabučica ili obe očne jabučice. Kod oko deset odsto obolelih može da se javi i zadebljanje kože u donjoj trećini nogu.

Najčešći uzrok ovog obolje­nja je stres, ali ne u trenutku kada se dogodi, već posle nekoliko godina kao odložena reakcija organizma.

- Tegobe mogu biti povezane i sa klimaksom, kao i sa stalnom nervozom. Međutim, pošto je poremećaj funkcije štitne žlez­de autoimune prirode, ne zna se precizno šta taj mehanizam pokreće.

U terapiji hipertireoze koriste se lekovi za štitnu žlezdu, uz beta blokatore koji uspostavaju srčani rad i sedative koji smiruju nervozu
U terapiji hipertireoze kori­ste se lekovi za štitnu žlezdu, uz beta blokatore koji uspostavaju srčani rad i sedative koji smiruju nervozu

Posle nekoliko meseci do godinu dana paci­jent ulazi u remisiju

Da bi se postavila dijagnoza poremećaja štitne žlezde, uz opisanu kliničku sliku, dovoljno je uraditi iz krvi hormone štitne žlezde i odlučiti se za terapiju.

- U terapiji hipertireoze kori­ste se lekovi za štitnu žlezdu, uz beta blokatore koji uspostavaju srčani rad i sedative koji smiruju nervozu. Neophodna je kontrola leukocita na 10 dana jer lekovi za štitnu žlezdu mogu ponekad da izazovu smanjenje broja leuko­cita, pa se terapija u tom slučaju mora prekinuti.

Nakon nekoliko meseci do godinu dana paci­jent ulazi u remisiju bolesti, koja može trajati i više godina, kada se najčešće javlja recidiv bolesti, pa se mora ponoviti terapijski postupak. U nekim slučajevima primenjuje se terapija radiojodom ili operativno lečenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track