OPASNOST ZA PACIJENTE SA ASTMOM: Ovo su dva iznenađujuća okidača, a kriju se u svakom domaćinstvu
Foto: Profimedia

obratite pažnju

OPASNOST ZA PACIJENTE SA ASTMOM: Ovo su dva iznenađujuća okidača, a kriju se u svakom domaćinstvu

Bolesti -

Paljenje sveća i isparenja od kuvanja mogli bi da dovedu ljude sa blagom astmom u opasnost, pokazuje studija. Danski istraživači su otkrili da će osobe sa astmom, starosti između 18 do 25 godina, češće patiti od neželjenih efekata ako prostorije nisu dobro provetrene.

Dr Karin Rosenkilde Laursen, sa Univerziteta Arhus, rekla je da udisanje „zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru“ može da ima ozbiljne posledice na mlade ljude sa astmom, piše The Sun.

- Naša studija pokazuje da isparenja od kuvanja i paljenja sveća mogu dovesti do štetnih efekata na zdravlje kao što su iritacija i upala kod osoba sa blagom astmom. Između ostalog, pronašli smo indikacije oštećenja DNK i znake upale u krvi. Čak i vrlo mlade osobe sa blagom astmom mogu doživeti nelagodnost i neželjene efekte ako prostorija nije adekvatno provetrena tokom kuvanja ili paljenja sveća.

Simptomi uključuju nedostatak daha, šištanje tokom disanja, stezanje u grudima i kašalj. U nekim slučajevima, okidač može izazvati ozbiljne napade astme koji mogu biti smrtonosni.

Studija, objavljena u časopisu Particle and Fibre Toxicology, razmatra koliko zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru utiče na stanje.

Tokom izlaganja isparenjima učesnici studije prijavili su simptome vezane za iritaciju
Tokom izlaganja isparenjima učesnici studije prijavili su simptome vezane za iritacijufoto: Profimedia

Oko 36 astmatičara od 18 do 25 godina bilo je izloženo emisijama iz kuvanja, zapaljenih sveća i čistom vazduhu u laboratoriji. Svaki put, učesnici su bili izloženi emisijama u trajanju od pet sati u visoko kontrolisanim uslovima.

Tokom izlaganja, istraživači su merili čestice i gasove, a učesnici su prijavili simptome vezane za iritaciju i opšte dobro.

- Bliži se zima, vreme kada smo skloni da koristimo mišljave sveća i možda je manje verovatno da otvaramo vrata i prozore dok kuvamo. Dajući prioritet zdravijoj klimi u zatvorenom prostoru, čak i kada se osećamo prijatno, možemo pomoći u smanjenju incidence ozbiljnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti, kao i raka.

(kurir.rs/thesun.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track