SIMPTOMI VISOKOG HOLESTEROLA: Dva ALARMANTNA znaka NA KOSI ukazuju na problem
Foto: Profimedia

obratite pažnju

SIMPTOMI VISOKOG HOLESTEROLA: Dva ALARMANTNA znaka NA KOSI ukazuju na problem

Bolesti -

Iako je holesterol neophodan za pravilno funkcionisanje našeg organizma, njegov povišen nivo u krvi može dovesti do zabrinjavajućih zdravstvenih problema. Promene na vašoj kosi mogu biti znak visokog holesterola u vašem telu, uzrokovanog nezdravom ishranom.

Istraživači iz Džon Hopkins Univerziteta sproveli su istraživanje na miševima i otkrili da ishrana sa visokim sadržajem holesterola može dovesti do prerane pojave sedih i gubitka kose. Studija je objavljena u časopisu Nature 'Scientific Reports'. Za istraživanje, miševi su podeljeni u dve grupe - jedna na redovnoj ishrani, a druga na ishrani sa visokim sadržajem masti i holesterola, piše Timesofindia.

Opadanje kose i pojava sedih vlasi

Istraživači su otkrili da su miševi na dijeti sa visokim sadržajem masti/visokog holesterola počeli da gube kosu i takođe su pokazali pojavu sedih vlasi. Miševi na početku nisu bili stariji od 12 nedelja. U dobi od 36 nedelja, 75% miševa na dijeti sa visokim sadržajem masti i holesterola patilo je od teškog gubitka dlake.

- Naši nalazi pokazuju da zapadnjačka ishrana uzrokuje gubitak dlake i pojavu sedih kod miševa, a verujemo da se sličan proces dešava i kod muškaraca koji gube kosu i javljaju se sede vlasi kada jedu hranu bogatu mastima i holesterolom - napisali su istraživači.

Seda kosa
foto: Profimedia

Holesterol i cicatricijalna alopecija

Prema studijama, promene izazvane holesterolom mogu stvoriti rizik za pojavu cicatricijalnr alopecije - zapaljenskog poremećaj koji dovodi do gubitka kose jer trajno uništava matične ćelije u folikulima dlake i uzrokuje ožiljke ili fibrozu.

Ponekad pacijenti u ranim stadijumima bolesti perifernih arterija (PAD) takođe mogu doživeti gubitak kose na nogama. Visoka akumulacija holesterola u arterijama počinje da usporava protok krvi i ekstremiteti ne mogu da prime adekvatnu snabdevanje krvlju i kiseonikom za ishranu.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track