RAK USNE DUPLJE: Kako da uradite samopregled i šta su upozoravajući ZNACI?
Foto: Profimedia

oprezno

RAK USNE DUPLJE: Kako da uradite samopregled i šta su upozoravajući ZNACI?

Bolesti -

Samopregled je jedan od najvažnijih koraka ka ranom otkrivanju bolesti. Iako su znaci raka nekada mogu biti neprimetni, važno je redovno raditi samopreglede, pogovoto ako ste u rizičnim grupama. Na rak usne duplje mogu ukaziavti neki naizgled ne tako strašni simptomi kao što je bol u grlu, pojava čireva sa unutrašnje strane obraza, peckanje ili bol.

Ćelije koje oblažu vaše usne i unutrašnjust usta su mesto gde najčešće počinje rak usne duplje. One se nazivaju skvamoznim ćelijama. Upotreba duvanskih proizvoda, alkohola i HPV infekcija su faktori rizika koji mogu dovesti do oralnog raka. Istraživanja su pokazala da i određene seksualne navike mogu biti veliki rizik za nastanak ovog oboljenja.

Nedavno je stiglo upozorenje da SAD i Velika Britanija pate od "epidemije" raka grla, a stručnjaci ukazuju na oralni seks kao jednog od glavnih krivaca. Dr Hišam Mehana sa Univerziteta u Birmingemu kaže da je 70 odsto slučajeva raka grla uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi seksualnim putem i koji je povezan sa nekoliko oblika raka. Dr Mehana objašnjava da ljudi koji često menjaju partnere za oralni seks imaju do devet puta veći rizik od razvoja raka grla.

Evo kako možete uraditi samopregled i na koje znake treba da obratite pažnju...

Prvo proverite kako otvarate usta

Prva stvar koju treba proveriti kada počinjete samopregled je da li možete širom da otvorite usta. Ukoliko postoje poteškoće, ovo može biti početni znak oralnog raka. Ako stanje napreduje može doći do stanja poznatog kao oralna submukozna fibroza.

Proverite nepca i deo ispod jezika

- Ne može se poreći da je jezik jedno od najčešćih mesta za razvoj oralnog karcinoma – kaže dr Vivekanand S. Rege, oralni onkolog.

- Ukoliko imate poteškoća da isplazite jezik, osećate peckanje ili bol, ili imate problema da njime dodirnete gornja nepca ili pomerate u stranu, savetuje se da odmah posetite lekara, čak iako simptomi traju samo nekoliko dana.

Ukoliko uočite bilo kakav čir, bele ili crvene mrljice, ili se javi bol tokom samopregleda, obavezno se javi lekaru
Ukoliko uočite bilo kakav čir, bele ili crvene mrljice, ili se javi bol tokom samopregleda, obavezno se javi lekarufoto: Profimedia

Ne zanemarujte crvene mrljice ili čiriće na obrazima

Postavite kažiprst na unutrašnju stranu obraza a palac na spoljašnju i polako prelazite preko cele površine obraza. Ukoliko uočite bilo kakav čir, bele ili crvene mrljice, ili se javi bol tokom samopregleda, to može biti pokazatelj problema koji se ne sme zanemariti.

Obratite pažnju kako gutate i govorite

Pažljivo pregledajte celo lice i vrat i obratite pažnju na postojanje bilo kakvih mogućih problema. Ako imate poteškoća sa gutanjem, osećate bol i stegnutost u predelu vilica ili blizu grla, obavezno se obratite lekaru. Takođe, razlog za zabrinutost može biti ako govor postane otežan ili se izmeni glas, jer sve ovo je potencijalni pokazatelj raka vrata, glave ili grla.

Iako je samopregled veoma važan u cilju otkrivanja ranih simptoma oralnog raka, ne smemo zaobići i preglede i mišljenje stručnjaka koji takođe mogu uočiti neke rane znake oralnog raka, naprvom mestu stomatologa. Održavajući oralno zdarvlje na visokom nivou, sačuvaćete zdravlje čitavog organizma.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com)

Bonus video:

02:46

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track