NAUKA TVRDI: Zapaljenja na mozgu kod dece mogu da izazovu autizam i šizofreniju
Foto: Shutterstock

rani razvoj mozga

NAUKA TVRDI: Zapaljenja na mozgu kod dece mogu da izazovu autizam i šizofreniju

Bolesti -

Uzrok i razvoj neuroloških bolesti poput autizma i šizofrenije kompleksan je problem i naučnici se decenijama trude da otkriju zašto i kako nastaju, kako bi mogli da nađu način da spreče nastanak ovih, ali i sličnih oboljenja, i da pronađu adekvatnu terapiju. Najnovija istraživanja su načinila prvi korak ka razumevanju jednog od mogućih uzroka ovih neuroloških poremećaja.

Sada, po prvi put, naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend otkrili su da zapaljenje mozga u ranom detinjstvu menja razvoj ranjivih moždanih ćelija, a to bi moglo imati mehaničke veze sa neurorazvojnim poremećajima. Ovaj nalaz bi mogao dovesti do pronalaska terapija za mnoge različite neurorazvojne poremećaje koji se javljaju u detinjstvu.

Istraživači su sproveli studiju koristeći jednoćelijsku genomiku za proučavanje mozgova dece koja su umrla od upalnih stanja, kao što su bakterijske ili virusne infekcije ili astma, ali i dece koja su umrla iznenadnom smrću. Ono što su otkrili jeste da inflamacija u ranom detinjstvu sprečava potpuno sazrevanje specifičnih neurona u malom mozgu, regiji mozga koja je odgovorna za kontrolu motornih i viših kognitivnih funkcija koje se koriste u govoru, društvenim veštinama i emocionalnoj regulaciji.

- Posmatrali smo mali mozak jer je to jedan od prvih regiona mozga koji počinje da se razvija ali i jedan od poslednjih koji dostiže potpunu zrelost, i osim toga je i dalje nedovoljno proučavan. Sa tehnologijom sekvenciranja RNK sa jednim jezgrom, koja je poprilično nova, mogli smo da posmatramo promene u mozgu na ćelijskom nivou - rekao je dr Set Ament, naučnik Instituta za istraživanje ljudskih genoma Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend i jedan od vođa istraživanja.

dečak, autizam, bolest
foto: Shutterstock

Studija je otkrila da su dva specifična, ali retka tipa cerebelarnih neurona najranjivija na inflamaciju mozga - Golgijev i Purkinjeov neuron. Na nivou jedne ćelije, ove dve vrste neurona su pokazale prerano ometanje njihovog sazrevanja.

"Iako retko, ovi neuroni imaju veoma važne funkcije. Tokom razvoja, Purkinjeovi neuroni formiraju sinapse koje povezuju mali mozak sa drugim regionima mozga uključenim u kogniciju ili emocionalnu kontrolu, dok Golgijevi neuroni koordiniraju komunikaciju između ćelija unutar malog mozga. Poremećaj bilo kojeg od ovih razvojnih procesa može objasniti kako inflamacija na mozgu doprinosi stanjima kao što je autizam i šizofrenija“, zaključak je studije objavljene u časopisu “Science Translational Medicine” koja je deo skoro 30 studija koje se bave razvojem i diverzitetom vrsta ćelija u ljudskom mozgu.

Kao i kod mnogih bolesti, i genetika i okruženje, a u ovom slučaju i inflamacija, doprinose riziku od razvoja ovih poremećaja. Zato je ključno razumeti uloge specifičnih ćelija u regionima mozga, kao i kako one komuniciraju sa genima da utiču na funkciju mozga da bi se pronašli tretmani za poremećaje mozga, kao što su autizam i šizofrenija, kao i za druge, uključujući demenciju i Parkinsonovu bolest.

Izvor: Medical Express

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track