5 SAVETA ZA PREVENCIJU MIGRENE: Lekari iz poznatog medicinskog centra daju nam fantastične preporuke
Foto: Profimedia

bolje sprečiti

5 SAVETA ZA PREVENCIJU MIGRENE: Lekari iz poznatog medicinskog centra daju nam fantastične preporuke

Bolesti -

Migrena je mnogo više od jake glavobolje. Ova može izazvati iscrpljujući pulsirajući bol koji će vas naterati da budete u krevetu danima! Pokret, svetlost, zvuk i drugi okidači mogu izazvati simptome kao što su bol, umor, mučnina, smetnje vida, utrnulost, razdražljivost, teškoće u govoru, privremeni gubitak vida... Zato su lekari iz poznatog američkog medicinskog centra „Džon Hopkins“ sastavili su spisak saveta za prevenciju migrene.

Spavajte zdravo

Savet je da pokušate da ležete uvek u isto vreme i da se budite otprilike u isto vreme svaki dan. Potrudite se da u spavaćoj sobi bude opuštajuća atmosfera, a krevet koristite samo za spavanje, ne za čitanje niti za gledanje televizije ili slušanje muzike. Pre spavanja izbegavajte obilne obroke. Ako spavate dobro, to će znatno redukovati napade migrene.

Radite aerobne vežbe

Naučnici veruju da 40 minuta aerobnih vežbi tri puta nedeljno otpušta endorfine i povećava količinu kiseonika u telu, što pomaže prevenciji tutnjajuće glavobolje.

Uzimajte vitamin B

Vitamin B pokazao se delotvornim u preventivnim tretmanima pacijenata sa hroničnom glavoboljom. Smatra se da 400 mg vitamina B dnevno smanjuje učestalost migrenskih glavobolja.

Terapija magnezijumom pomaže kod prevencije migrene
Terapija magnezijumom pomaže kod prevencije migrenefoto: Profimedia

Magnezijum takođe pomaže

Ukoliko često patite od migrene, magnezijum može da vam pomogne. Doduše, ne za vreme akutnog napada, ali svakako na duži rok. Istraživanje sprovedeno u jednoj klinici u Minhenu pokazalo je da se učestalost napada nakon dvomesečne terapije sa 600 miligrama magnezijuma dnevno smanjila za 42 odsto.

Zaronite u vruću kupku

Vruća kupka uvek je dobra i deluje opuštajuće, ali ona može i da otera glavobolju. Lekari sa Mejo klinike savetuju pacijntima stavljanje vrućih obloga na glavu ili vrat čim osete da migrena dolazi. Vruće komprese i topla kupka relaksiraju mišiće i oslobađaju od migrene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track