MITOVI I ISTINE O RAKU PLUĆA: Ovo su najčešće nedoumice o bolesti koja u Srbiji svake godine odnese 7.000 ljudi
Foto: Shutterstock

VAŽNO

MITOVI I ISTINE O RAKU PLUĆA: Ovo su najčešće nedoumice o bolesti koja u Srbiji svake godine odnese 7.000 ljudi

Bolesti -

Od karcinoma pluća u Srbiji godišnje oboli gotovo 7.000, a umre više od 5.000 osoba. Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja jeste rano otkrivanje, što kod nas nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata bolest otkrije u poodmaklom stadijumu. Nažalost, uz rak pluća vezani su brojni mitovi, a evo koji su najčešći....

Ako ste pušili godinama šteta je već načinjena - MIT

- Nikada nije kasno da prestanete na pušite. Prestanak pušenja ime trenutne benefite, uključujući popravljanje cirkulacije i funkcije pluća. Rizika od raka pluća se smanjuje tokom vremena.

- Deset godina po prestanku pušenja bivši pušači smanjuju rizik od razvoja raka pluća za 50 % - ISTINA

Samo pušači dobiju rak pluća - MIT

Ne postoje naučni dokazi da je ovo tačno, jer se rak pluća dijagnostikuje i kod osoba koje nisu pušači. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, beleži da 10 do 20 odsto osoba koje imaju rak pluća nisu nikad pušile, ili su konzumirale manje od 100 cigareta u životu.

Ako je dijagnostikovan rak pluća prestanak pušenja je besmislen - MIT Nastavak pušenja smanjuje efektivnost terapije raka i pogoršava nusefekte terapije. Pušači koji se operišu, teže se oporavljaju od nepušača. Pušači koji se zrače zbog karcinoma grkljala, retko mogu da povrate normalan glas. U izvesnim slučajevima prestanak pušenja smanjuje rizik od širenja raka ili nastanka raka na drugom mestu.

pušenje, zabrana pušenja
foto: Shutterstock

- Cigarete sa manje nikotina ilili “lake cigarete”su sigurnije od regularnih - MIT

- Lake, ultra lake,cigarete sa malo nikotina su jednako opasne kao i regularne cigarete,što važi i za cigareta sa mentolom. Neka ispitivanja sugerišu da cigarete sa mentolom mogu biti opasnije i teže se odvikava od njih.Osećaj "hlađenja” može da utiče na pušače da dublje udišu dim od cigarete - ISTINA

Pušenje marihuane ne povečava rizik od razvoja raka pluća - MIT

- Pušenje marihuana može da poveća rizik od raka pluća ali su potrebna dodatna ispitivanje. Mnogi ljudikoji koriste marihuana i puše i postoje dokazi da kombinovana upotreba može znatno da poveća rizik od raka pluća - ISTINA

Antioksidantni suplementi štite od raka - MIT

- Populacione studije govore u prilog tome sa dijeta bogata voćem i povrećem sa antioksidantima može da pomogne zaštitu od raka. Ali, kada su istrađivači testirali antioksidativne suplemente, neočekivano su naišli na povišen rizik od raka pluća kod pušača koji koriste beta karotinske suplemente. Zato se uvek posavetujte sa vašim lekarom pre nego počnete da koristite suplemente.

Samo starije osobe se razbole od raka pluća - MIT

Iako, je kod više do 50 odsto starijih od 65 godina dijagnostikovan rak pluća, bolest se beleži i kod sve više osoba mlađih od 50 godina.

Lule i cigare ne izazivaju rak pluća - MIT

Pušenje lule ili cigara povećava rizik ne samo od raka pluća, već i rizik od raka usana, grla i jednjaka. Pušenje cigara dovodi vas u veći rizik i od srčanih i plućnih bolesti.

Pušenje je jedini faktor rizika za rak - MIT

- Drugi vodeći uzrok raka pluća, posle pušenje, jeste radioaktivni gas bez mirisa, koji se zove radon. Emituju ga neke stene i može se naći u tlu, ukoliko se koristio za izgradnju kuća i ostalih zgrada. Na sreću,u većini zemalja je zabranjen.

Talk puder izaziva rak pluća MIT

- Istraživači ne navode udruženu pojavu raka pluća i udisanja talka. S druge strane radno izlaganje azbestu, arsenu i drugim susptanca može da poveća rizik.

Aerozagađenje je veći faktor rizika od pušenja - MIT

Život u zagađenom gradu je svakako faktor rizika, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže da je li zagađen vazduh opasniji od pušenja, ili je kombinacija ova dva faktora jedan od najgorih rizika.

magla, zagađen vazduh, Brankov Most
foto: Stefan Stojanović

Vežbanje ne utiče na rizik od raka pluća - MIT

Regularna fizička aktivnost može da smani rizik od raka pluća do dvadeset posto i više, pokazuju studije. Vežbanje popravlja plućnu funkciju i redukuje opasnost od drugih bolesti, uključujući srčane bolesti i moždane udare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track