LEČENJE URASLOG NOKTA: Kada pomažu kućni tretmani, a kada morate kod lekara?
Foto: Profimedia

zdravlje stopala

LEČENJE URASLOG NOKTA: Kada pomažu kućni tretmani, a kada morate kod lekara?

Bolesti -

Urasli nokat je čest problem koji može biti veoma bolan, i nastaje kada se ivica nokra savija na unutra i urasta u susedno tkivo. Najčešće nastaje na nožnom palcu ali se može pojaviti i na drugim prstima. Nakon pregleda, lekar vam može preporučiti neko od ovih rešenja, prema stručnjacima iz Mejo klinike.

Podizanje noktiju

Za blago urastao nokat, vaš lekar može pažljivo podići njegovu ivicu i staviti ispod nje gazu. Na ovaj način odvaja se nokat od kože i pomaže da on raste iznad ivice kože, obično za 2 do 12 nedelja. Kod kuće ćete morati da natopite nožni prst i menjate gazu svakodnevno. Vaš lekar može takođe preporučiti kortikosteroidnu kremu.

Drugi pristup, koji minimizira potrebu za svakodnevnom zamenom, podrazumeva korišćenje pamuka obloženog rastvorom koji ga fiksira na mestu i čini ga vodootpornim (kolodion).

Lepljenje noktiju specijalnom trakom

Ovom metodom, vaš zdravstveni radnik povlači kožu od uraslog nokta pomoću trake.

Delimično uklanjanje noktiju

Za ozbiljnije urasli nokat (gde je koža upaljena, javlja se bol i gnoj), lekar će malom intervencijom uz anesteziju da ukloniti urasli deo nokta. Obično prođe 2 do 4 meseca da vam nokat ponovo izraste.

Ako se problem javlja više puta na istom nožnom prstu, lekar vam može predložiti uklanjanje dela nokta
Ako se problem javlja više puta na istom nožnom prstu, lekar vam može predložiti uklanjanje dela noktafoto: Profimedia

Uklanjanje noktiju i tkiva

Ako se problem javlja više puta na istom nožnom prstu, lekar vam može predložiti uklanjanje dela nokta zajedno sa osnovnim tkivom. Ova procedura može sprečiti da taj deo nokta ponovo izraste.

Nakon ovog postupka uklanjanja noktiju, po potrebi doktor vam može preporučiti lek za ublažavanje bolova ili savetovati nanošenje vlažnih obloga na nekoliko minuta u trajanju od nekoliko dana, dok otok ne nestane.

Nakon intervencije izbegavajte aktivnosti koje mogu da povrede prst

Važno je da u tom periodu odmarate i podignite držite podigunutu nogu 12 do 24 sata. Kada se vratite kretanju, izbegavajte aktivnosti koje vam mogu povrediti nožni prst, nemojte plivati ili koristiti hidromasažnu kadu dok vam lekar ne kaže da je to u redu. Ukoliko prst ne zaceli, obavezno se javite lekaru.

Ponekad, čak i nakon uspešne operacije, kod nekih pacijenata problem se ponovo javlja. Svakako, u sprečavanju ponovnog javljanja problema hirurški pristupi bolji su od nehirurških metoda.

Potopite noge u toplu vodu sa sapunom u trajanju od 10 do 20 minuta, 3 do 4 puta dnevno dok se stanje ne poboljša
Potopite noge u toplu vodu sa sapunom u trajanju od 10 do 20 minuta, 3 do 4 puta dnevno dok se stanje ne poboljšafoto: Profimedia

U lakšim slučajevima lečenje je moguće i kod kuće

Urasle nokte često je moguće lečiti kod kuće. Ovo su neki od načina:

  • Potopite noge u toplu vodu sa sapunom u trajanju od 10 do 20 minuta, 3 do 4 puta dnevno dok se stanje ne poboljša.
  • Stavite pamučni ili zubni konac ispod nokta. Nakon svakog namakanja, stavite sveže komadiće pamuka ili voštanog zubnog konca ispod urasle ivice. Ovo će pomoći da nokat raste iznad ivice kože.
  • Izaberite udobnu obuću. Razmislite o nošenju otvorenih cipela ili sandala dok se se situacija ne poboljša.
  • Ukoliko je potrebno, uzmite lekove protiv bolova. Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta mogu olakšati situaciju.

(kurir.rs/nhs.uk/mayoclinic.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track