ŠUGU TREBA ŠTO PRE LEČITI: Pitali smo doktora kako je prepoznati i šta činiti u slučaju ZARAZE
Šuga je porodična bolest, kada se otkrije kod jednog člana, potrebno je da se svi leče, Foto: Shutterstock

SVE O BOLESTI KOJE SE SVI PLAŠE

ŠUGU TREBA ŠTO PRE LEČITI: Pitali smo doktora kako je prepoznati i šta činiti u slučaju ZARAZE

Bolesti -

Šuga je bolest o kojoj se malo priča jer postoji predrasuda da se javlja kod lošijih higijenskih uslova života, što je pogrešno. Ona ne zavisi od starosti, pola, standarda i stepena lične higijene. Sporadično se javlja tokom cele godine, a u vidu malih epidemija obično u jesen i pred kraj proleća. U poslednje vreme pojavila se kod dece u školama i vrtićima i unela veliku paniku među roditeljima.

Da bismo rešili sve dileme oko šuge, pitali smo dr Oliveru Čović Nestorović, specijalistu pedijatrije i subspecijalista alergologije i kliničke imunologije sve što treba da znamo o ovoj bolesti...

Koliko je šuga česta kod dece?

- Ona je jedno od tri najčešća oboljenja kože kod dece, pored ekcema i bakterijskih infekcija.

Da li roditelji posumnjaju na nju pre dolaska na pregled?

- Vrlo retko. Obično misle da je to neka infekcija, ekcem, alergija na hranu, deterdžent za pranje veša, omekšivač, šampone, kupke, kremice ili na neku novu tkaninu. Nekada misle da je reakcija na stres zbog polaska u vrtić, školu ili neki porodični događaj.

Pokušavaju li sami da leče decu?

- Skoro uvek počinju sami da mažu kožu dece kremicama koje su ranije dobijali za druge svrhe. Često im daju lekove protiv alergije i isključuju sumnjive namirnice iz ishrane. Nekad do dolaska lekaru prođe i više meseci.

Dr  Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije i subspecijalista alergologije i kliničke imunologije
Dr Olivera Čović Nestorović, specijalista pedijatrije i subspecijalista alergologije i kliničke imunologije foto: Privatna Arhiva

Koji si glavni simptomi bolesti?

- Svrab i promene po koži. Svrab se javlja noću, kada osoba legne u krevet i ugreje se. U toku dana je malo ili nimalo izražen. Šuga se prepoznaje po sitnim papulicama koje liče na bubuljice između prstiju šaka. Promene se javljaju još na zglobovima šaka, dlanovima, tabanima, laktovima, kolenima, stomaku, gluteusima, ispod dojki kod žena i u genitalnoj regiji muškaraca. Kod dece pormene mogu zahvatiti vrat, lice i teme glave.

Da li se odmah razbolimo nakon kontakta sa zaraženim?

- Simptomi će se javiti tek nakon 1-2 meseca. Ako je osoba ranije imala šugu, javitiće se nakon 3-4 dana. Pre pojave ospe javlja se svrab koji može trajati više dana. Da bi došlo do zaražavanja mora da postoji direktan kontakt koža na kožu duži od 10-15 minuta. Tu spada držanje dece za ruke, seksualni kontakt odraslih ili spavanje u posteljini u kojoj je bila zaražena osoba u zadnja tri dana. Samo rukovanje i kratkotajan dodir osobe neće dovesti do zaraze.

Mogu li pojačane mere higijene sprečiti pojavu bolesti?

- Ne. Najbolje je da se osoba koj je bila u kontaktu sa zaraženim javi izabranom lekaru kako bi dobila odgovarajuću profilaksu ili terapiju.

Da li se leči samo obolela osoba ili cela porodica?

- Šuga je porodična bolest. Kada se dijagnostikuje kod jednog člana, potrebno je da se svi leče.

Kako se leči šuga?

- Za lečenje se koriste preparati koji se zovu antiskabicidi. Njima se premazuje telo po savetu lekara. Takođe je potrebno pranje posteljine i odevnih predmeta koji su nošeni zadnja 3 dana. Pranje se vrši na temperaturi iznad 50 stepeni duže od pola sata. Oni odevni predmeti koji su osetljivi na pranje na visokim temperaturama odlažu se u najlonske vreće i iznose na terasu 5 dana, a potom se mogu oprati i na nižoj temperaturi. Šugarac ugine nakon tri dana ukoliko nije na ljudskoj koži. Namestaj i podove je dovoljno usisati i prebrisati deterdžentom.

Kako osoba može biti sigurna da je izlečena?

- Nakon lečenja koje traje oko desetak dana, osoba će još jedan period, koji može trajati i mesec dana, imati svrab kože, iako je parazit uništen u potpunosti. To se dešava jer imuni sistem reaguje alergijski na ostatak sekreta šugarca u koži, i izaziva svrab. Ako u tom periodu nema novih promena po koži, osoba je izlečena.

Nataša Bajat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track