NOVA BOLEST PLUĆA KOSI MLADE: Glavni krivac VAJPOVI i e-cigarete! Već ima SMRTNIH slučajeva! Ovo su prvi SIMPTOMI
Foto: Profimedia

ALARMANTNO

NOVA BOLEST PLUĆA KOSI MLADE: Glavni krivac VAJPOVI i e-cigarete! Već ima SMRTNIH slučajeva! Ovo su prvi SIMPTOMI

Bolesti -

Iako su elektronske cigarete i vejpovi postali veoma popularni, pogotovu među mlađom populacijom jer eliminišu duvanski dim, ni ovi uređaji nisu sa zdravstvene strane najbezbedniji. U svetu se pojavilo novo oboljenje pluća izazvano upravo upotrebom ovih uređaja, sa kojim se vodeći svetski stručnjaci bore.

Oštećenje pluća izazvano upotrebom elektronskih cigareta i vajpova, ili EVALI (e-cigarette-or vaping-associated lung injury) ustanovljeno je prvo u leto 2019. godine, a simptomi ove zapaljenske bolesti uključuju otežano disanje, kašalj, bolove u grudima, temperaturu, groznicu, dijareju, mučninu, povraćanje, kao i ubrzan rad srca.

15 % odsto pacijenata ima manje od 18 godina

Do februara 2020. godine samo u SAD zabeleženo je 2.800 hospitalizacija i čak 68 smrtnih slučajeva prouzrokovano ovom bolešću. Iako se starost najvećeg broja obolelih kreće između 28 i 32 godine, podaci pokazuju da čak 15 odsto pacijenata koji se javljaju lekarima usled pojave ove bolesti mlađe od 18 godina.

Stručnjaci su ustanovili da je jedan od krivaca za pojavu ove bolesti acetat vitamin E, hemikalija koja se nalazi u elektronskim cigaretama i vejpovima. Kada se inhalira, ova hemikalija može da dovede do oštećenja pluća, a jedno istraživanje koje je obuhvatilo ispitivanje ove bolesti kod 51 pacijenta otkrilo je acetat vitamin E u plućima čak 48 obolelih.

elektronske cigarete
foto: Shutterstock, Ilustracija

Srećom, nakon prve pojave bolesti broj obolelih je u opadanju, ali je ono što doktore zabrinjava činjenica da su pacijenti koji se javljaju sa simptomima EVALI oboljenja sve mlađi.

- Treba svi da smo zabrinuti zbog sve veće popularnosti elektronskih cigareta i vejping uređaja kod mladih. Iako se pokazalo da ova bolest reaguje na primenu kortikosteroida i antibiotika, još uvek smo na početku razumevanja šta je tačno izaziva i koji su dugoročni uticaji upotrebe ovih proizvoda ali i pojave bolesti na pacijente. Ipak smatram da je prevencija najbolji način za lečenje EVALI, odnosno zabrana upotrebe uređaja koji je izazivaju – izjavila je dr Denica P. Blagev, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Juti i načelnik Riverton bolnice.

Javiti se lekaru kod prvih simptoma

EVALI je ozbiljno zapaljensko oboljenje pluća i u oko 90 odsto slučajeva potrebna je hospitalizacija kako bi se ova bolest izlečila. Medicinski stručnjaci još uvek nisu sigurni da li je EVALI u potpunosti izlečiv, ali za sada tvrde da je to moguće ako se pacijent pri pojavi prvog simptoma odmah prestane sa upotrebom elektronskih cigareta i vejpova i javi se svom izabranom lekaru radi terapije.

Izvor: Healio/Cleveland Clinic/Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track