KOJI SU SIMPTOMI MONONUKLEOZE? Dr Giljača: Posle ove ČETIRI POJAVE odmah se obratite DEŽURNOM LEKARU
Foto: Shutterstock

kurir tv

KOJI SU SIMPTOMI MONONUKLEOZE? Dr Giljača: Posle ove ČETIRI POJAVE odmah se obratite DEŽURNOM LEKARU

Bolesti -

Infektivna mononukleoza, odnosno "bolest poljupca", beleži porast u Srbiji a samo u Beogradu su do kraja oktobra prijavljena 42 slučaja ovog oboljenja.

Poređenja radi, u 2022. godini bilo je 19 obolelih. Reporter Redakcije nalazi se u Gradskom zavodu za javno zdravlje kako bi od Sonje Giljače, epidemiologa saznao detalje o ovim slučajevima.

Doktorka Giljača objasnila je šta je mononukleoza i koji su simptomi ove bolesti.

- To je zarazna bolest - infektivna mononikleoza ili "bolest poljupca" koja se prenosi putem poljupca ili u kapljicama u vazduhu ili putem zaraženih površina... - istakla je Giljača i otkrila prve simptome:

02:09

KAKO PREPOZNATI MONONUKLEOZU?

- Prvi simptomi su bol u grlu, uvećanje limfnih čvorova u vratu, malaksalost, -temperatura, gubitak apetita i odmah se treba javiti lekaru - rekla je Giljača.

Otkrivena 1888. kao „žlezdana temperatura"

Bolest je prvi put prepoznata 1888, lekari su je tada nazvali „žlezdana temperatura", što je vrlo dobar opis. Kod mononukleoze otiču žlezdani čvorovi i javlja se povišena temperatura. Dvadesetih godina 20. veka naučnici su utvrdili da se u belim krvnim zrncima, limfocitima mononuklearima, javljaju čudne promene. Na osnovu tog otkrića bolest je dobila naziv infektivna mononukleoza jer menja oblik mononukleara limfocita, odnosno povećava ih. Godine 1967. dvojica lekara, Epstajn i Bar, otkrili su virus koji prouzrokuje bolest i po njima je dobio ime EBV.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track