NAUKA POTVRDILA: Presoljavanje hrane može da izazove DIJABETES TIPA 2
Foto: Profimedia

PAŽNJA

NAUKA POTVRDILA: Presoljavanje hrane može da izazove DIJABETES TIPA 2

Bolesti -

U svetu sve više ljudi oboljeva od dijabetesa tipa 2, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine od ove bolesti umre više od million ljudi. Najveći rizik od razboljevanja od dijabetesa tipa 2 imaju osobe starije od 45 godina koje pate od gojaznosti, i zbog toga im lekari obično savetuju da ograniče unos šećera, prate određeni režim ishrane i redovno se bave nekom fizičkom aktivnošću. Međutim, najnovija istraživanja ukazuju i na so kao jednog od krivaca za pojavu ove bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Tulejn sproveli su studiju u okviru koje su zaključili da smanjenje unosa soli takođe može da smanji rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Ova studija, koja je objavljena u časopisu “Nalazi Majo klinike”, prva je koja tvrdi da postoji veza između soljenja hrane i ove bolesti.

- Već znamo da ograničavanje unosa soli može da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, ali naša studija po prvi put dokazuje da uklanjanje slanika sa stola može biti od pomoći i u prevenciji dijabetesa tipa 2 – objašnjava dr Lu Ki, glavni autor studije i direktor Centra za istraživanje gojaznosti Univerziteta Tulejn.

Istraživanje je posmatralo 400.000 odraslih pacijenata i merilo njihov dnevni unos soli tokom 12 godina. Preko 13.000 ispitanika koji su redovno koristili so vremenom su razvili dijabetes tipa 2, bolest koja se javlja kada telo više ne može pravilno da reguliše šećer u krvi što izaziva insulinsku rezistenciju. U poređenju sa ljudima koji nisu konzumirali so, istraživači su ustanovili da osobe koje “ponekad”, “obično” ili “uvek” sole hranu imaju 13, 20 i 39 odsto više šanse da dobiju dijabetes tipa 2.

So
foto: Profimedia

Zašto je so toliko loša za dijabetes?

- Prekomerni unos soli može poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, što može da dovede do inflamacije creva, što doprinosi pojavi insulinske rezistencije i povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2– kaže Kelsi Kosta, nutricionista i savetnik Nacionalne koalicije za zdravstvo.

Iako visok unos soli može biti faktor rizika za dijabetes tipa 2, osobe koje su zdrave, odnosno nisu gojazne, niti imaju druge faktore rizika, ne bi trebalo da budu previše zabrinute sve dok izbegavaju konzumiranje prevelike količine ovog popularnog začina.

- Ljudskom telu je potrebna mala količina natrijuma da bi se održala pravilna ravnoteža tečnosti, da bi se uspešno slali nervni signali ali i vršila kontrakcija mišića. Najbolji način za one kod kojih postoji rizik od pojave dijabeteta jeste korišćenje alternative koje sadrže niži sadržaj natrijuma. Tako će ne samo smanjiti rizik od dijabetesa, već i poboljšati nutritivnu vrednost obroka – poručila je Kosta.

Izvor: Healthline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track