OVO SU SIMPTOMI GIHTA I JAVLJU SE NAJČEŠĆE NOĆU: Ukoliko se bolest ne leči može da dovede do trajnog DEFORMITETA ZGLOBOVA
Foto: Shutterstock

saveti lekara

OVO SU SIMPTOMI GIHTA I JAVLJU SE NAJČEŠĆE NOĆU: Ukoliko se bolest ne leči može da dovede do trajnog DEFORMITETA ZGLOBOVA

Bolesti -


Giht je jedna od najčešće spominjanih bolesti zglobova u medicini. Nazivana je bolest kraljeva i o njoj su govorili još stari egipćani, Hipokrat i srednjevekovni lekari. Razlog za to je njena rasprostranjenost. Imaju je obično muškarci preko četrdesete godine i žene posle menopauze.

- Giht najčešće zahvata koren palca stopala, njegovu spoljašnju stranu. Bol obično počinje iznenada. Pacijenti ga čest opisuju kao toliko jak i neprijatan da im smeta čak i prekrivač kojim su pokriveni. Tegobe se često javljaju noću, mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Nakon prvog javljanja tegobe mogu potpuno nestati i ponovo se javiti tek posle nekoliko meseci ili godina. Pored zgloba palca na stopalu, vremenom može zahvatiti i druge zglobove. Karakteristično je da u početku to obično bude samo jedan zglob - objašnjava dr Ivan Đurić, lekar opšte prakse.

Glavni simptomi gihta su:

* Jak bol u jednom zglobu

* Crvenilo

* Otok

* Neprijatan osećaj toplote

U slučaju da se giht ne leči, često javljanje napada gihta može da dovede do trajnog oštećenja u različitim zglobovima i stvaranja karakterističnih tvorevina unutar zglobova tj. tofija. Tofiji se nalaze ispod kože i u vidu su bezbolnih izraslina koje mogu da deformišu zglob.

giht
foto: Shutterstock

Zašto nastaje giht?

Giht nastaje kao posledica taloženja soli mokraćne kiseline unutar zglobova. Mokraćna kiselina nema veze sa urinom, ona se nalazi u našoj krvi i predstavlja nusprodukt razgradnje purina u našem organizmu. U slučaju da naš organizam ne uspeva da izbaci mokraćnu kiselinu, ona se u vidu soli taloži u zglobovima u vidu kristala. Ti kristali naravno ne treba da budu unutar zgloba i zato se naš organizam bori protiv njih što vremenom dovodi do hronične upale koja stalno iritira zglob.

Giht, oboljenje stopala
foto: Shutterstock

Kako se otkriva giht?

Giht se otkriva na osnovu tegoba, pregleda, laboratorijskih analiza i rendgena. - Osnovu postavljanja dijagnoze predstavlja dolazak pacijenta kod svog lekara opšte prakse i prijavljivanje tegoba. Tu dolazimo do prvog problema u vezi otkrivanja gihta. Sama pojava bola na mestu korena palca često bude zanemarena, zaboravljena ili povezana sa nekom slučajnom povredom. Sledeće javljanje bola bude u nekom drugom zglobu što se onda poveže sa reumom ili nekom drugom bolešću zglobova. Vrlo često su prve tegobe pacijenata vezane za otok u kolenu, praćen crvenilom i bolom ili pak otok i bol u nekom od zglobova prstiju. Iz tog razloga ne treba odmah sve bolove u zglobovima povezivati sa reumom već treba razmišljati i o gihtu.

Pregled, kaže naš sagovornik, podrazumeva da pacijent oslobodi zglob koji je zahvaćen a doktor da ga pregleda u potrazi za crvenilom i ispipa kako bi se videlo da li je topao.

- Ovde treba uvek biti oprezan i misliti i na druge bolesti kao što su crveni vetar ili proširene vene, pogotovo ukoliko se crvenilo širi izvan regije zgloba, Sledeća stavka predstavlja detaljnije ispitivanje u smislu rađenja laboratorijskih analiza i rendgena. Pod laboratorijsklm analizama se podrazumeva davanje krvi kako bi se otkrilo prisustvo povišene mokraćne kiseline u njoj ali i faktora zapaljenja kao što su sedimentacija i CRP. Rendgen se obično radi u potrazi za promenama unutar zgloba u vidu okoštavanja, ali i onda kada se sumnja da postoji neki prelom kostiju, jer kao što smo ranije rekli, veliki broj pacijenata bol u nozi povezuje sa nekom povredom od ranije - ističe dr Đurić i naglašava da jednom kada se potvrdi prisustvo gihta odmah se počinje sa njegovim lečenjem.

(Saveti lekara/ Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track