PRVI SIMPTOM RAKA JEDNJAKA LAKO MOŽE BITI ZANEMAREN: Ukoliko ovo uočite prilikom jela, trk kod lekara
Foto: Profimedia

ALARMANTNO

PRVI SIMPTOM RAKA JEDNJAKA LAKO MOŽE BITI ZANEMAREN: Ukoliko ovo uočite prilikom jela, trk kod lekara

Bolesti -

Osećaj da hrana ide "u pogrešnom pravcu" može da izazove mnogo neprijatnosti, ali jedan lekar otkrio je da je disfagija (otežano gutanje) obično prvi simptom raka jednjaka.

Rak jednjaka je maligna bolest koja se javlja u tkivu jednjaka, cevastom organu kroz koji hrana i piće prolaze iz usta u stomak. Nažalost, kao i mnoge vrste raka, nije ga lako otkriti.

Prema dr Deborah Lee iz Dr Fok Online Pharmaci, rano otkrivanje može poboljšati stopu preživljavanja, ali znakove bolesti je „teško uočiti“ i zato je svest o simptomima toliko važna.

- Rak jednjaka obično počinje na donjem kraju jednjaka. Rak se tamo razvija verovatno zato što je to mesto refluksa kiseline i raste sporo u ovoj visoko kiseloj sredini. Kako raste, blokira donji deo jednjaka, što znači da postaje teško progutati - objašnjava dr Li za The Mirror.

S obzirom na to da je u pitanju hrana, objašnjava dr Li, mogu se javiti i drugi simptomi, kao što su mučnina i loše varenje. Isto tako, možete izgubiti apetit i rezultat može biti gubitak težine.

Rak jednjaka obično počinje na donjem kraju jednjaka
Rak jednjaka obično počinje na donjem kraju jednjakafoto: Shutterstock

Ostali znaci raka jednjaka su:

  • Gorušica ili refluks kiseline
  • Simptomi probavne smetnje (kao što je podrigivanje)
  • Kašalj koji neće prestati
  • Promukao glas
  • Osećaj umora ili nedostatka energije
  • Bol u grlu ili sredini grudnog koša (naročito pri gutanju).
  • Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, savetuje se da odmah posetite svog lekara opšte prakse

- Ako je vaš lekar opšte prakse zabrinut, uputiće vas u bolnicu na endoskopiju (pregled tankom cevčicom koja se provlači kroz usta i u ​​jednjak) ili biopsiju (mali uzorak tkiva koji se uzima iz bilo kojeg abnormalnog područja i šalje u laboratoriju na dalje ispitivanje na maligne ćelije). Možda će biti potrebni dalji testovi kao što je CT skeniranje ili endoskopsko ultrazvučno skeniranje - dodaje dr Li.

Kako smanjiti rizik od raka jednjaka?

Rizik možete najviše smanjiti promenom načina života. Cigarete i alkohol mogu povećati rizik od razvoja raka jednjaka. Isto tako, stanje koje se zove Baretov simptom (promena ćelija sluzokože u donjem delu jednjaka, često uzrokovana refluksom) takođe može dovesti do razvoja raka jednjaka.

- Vreme je da prestanete da pušite, smanjite unos alkohola i smršate - kaže dr Li.

Ona takođe ističe da je važno da ishrana bude bogata svežim voćem i povrćem. Uverite se da je refluks pravilno lečen i nemojte piti preterano topla pića.

Uverite se da je refluks pravilno lečen i nemojte piti preterano topla pića
Uverite se da je refluks pravilno lečen i nemojte piti preterano topla pićafoto: Shutterstock

Koji su najčešći oblici raka jednjaka?

Postoje dva uobičajena tipa karcinoma jednjaka: karcinom skvamoznih ćelija i adenokarcinom. Karcinom skvamoznih ćelija nastaje u ćelijama sluzokože koja okružuje jednjak iznutra i često se nalazi u gornjem delu jednjaka. S druge strane, adenokarcinom obično nastaje u donjem delu jednjaka u blizini želuca iz žlezda Baretovog jednjaka (promenjena sluznica jednjaka usled refluksne bolesti).

Kako se leči rak jednjaka?

Rak jednjaka se može lečiti na nekoliko načina:

  • hirurške intervencije
  • zračenja
  • hemoterapije
  • hemoradioterapija
  • laserska terapija
  • elektrokoagulacija
  • imunoterapija

U zavisnosti od toga gde se tumor nalazi, najčešći način lečenja karcinoma jednjaka je operacija. Međutim, različite faze raka mogu zahtevati različite vrste terapije, u zavisnosti od težine i agresivnosti bolesti.

(kurir.rs/mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track