BARBARU JE OBIČAN SVRAB ODVEO KOD LEKARA: A dijagnoza koju je dobila zvučala je kao SMRTNA PRESUDA
Foto: Profimedia

REDAK SIMPTOM OPASNE BOLESTI

BARBARU JE OBIČAN SVRAB ODVEO KOD LEKARA: A dijagnoza koju je dobila zvučala je kao SMRTNA PRESUDA

Bolesti -

Rak pankreasa obično je teško otkriti, jer se simptomi često ne pojavljuju sve dok bolest ne uznapreduje ili se ne pojave metastaze na drugim delovima organizma. Znaci i simptomi raka pankreasa se često ne primećuju osim ako bolest nije uznapredovala, a najčešči su bol u gornjem delu abdomena koji se širi ka leđima, povraćanje, gubitak apetita i na kilaži, i zamor. Međutim, svrab koji ne prestaje takođe može da ukazuje na ovu veoma ozbiljnu bolest.

U leto 2022. godine Barbara Grin iz grada Fals Čerč iz američke savezne države Virdžinija se probudila u sred noći zbog neizdrživog svraba koji je osetila po celom telu, od vrha glave do samih tabana.

Imala sam utisak da su me bube izujedale po celom telu

Do tada nije imala zdravstvenih problema, a vodila je aktivan život, baveći se jogom, fitnesom i redovnim šetnjama. Zbog toga joj je uzrok svraba bio misterija, ali se nije mnogo brinula. Ipak, odlučila je da poseti lekara opšte prakse kako bi joj prepisao nešto jače od krema za ublažavanje svraba koje je kupovala u apoteci.

- Imala sam utisak da su me neke bube izujedale po celom telu, jednostavno nisam mogla da izdržim taj svrab. Ali sam mislila da će doktor da misli da sam luda što samo zbog toga dolazim da ga vidim – izjavila je Barbara, koja je već tada primetila i druge simptome, kao što je tamnija boja urina i svetla boja stolice.

Svrab, češanje
foto: Profimedia

Doktor je posumnjao da je u pitanju neki problem sa jetrom, pa su joj urađene detaljne analize krvi. Sledećeg dana Barbaru je zvalo medicinsko osoblje bolnice i zahtevalo da se javi u najbližu hitnu pomoć jer su joj nivoi enzima jetre bili izuzetno visoki. Pri detaljnim pregledima, magnetna rezonanca je pokazala da ima izraslinu na pankreasu.

Dijagnoza je bila rak pankreasa.

Zašto svrab može da ukaže na rak pankreasa

Simptomi raka pankreasa su često neodređeni. U većini slučajeva ljudi osete bol u stomaku ili leđima, ali Barbara nije imala uobičajene simptome niti bilo kakav bol. Kada je u pitanju svrab, on može da ukazuje na rak pankreasa jer sama izraslina može da blokira žućni kanal što izaziva nagomilavanje bilirubina, tamne žućkasno-braonkaste supstance koja se stvara u jetri koja pomaže u razbijanju masnoća i izlazi iz tela putem stolice. Kada je žučni kanal blokiran, dolazi do nagomilavanja bilirubina u telu, što dalje izaziva svrab i žutilo kože, ali i tamniju boju urina i bleđu boju stolice.

Iako svrab kože nije uobičajeni simptom raka pankreasa, ako se dogodi da ne prestaje već se pojačava tokom nekoliko nedelja i da je praćen žuticom je jasan znak da treba da se javite vašem lekaru opšte prakse, savet je struke.

Hemoterapija
foto: Profimedia

Barbari je ustanovljen 4. stadijum raka pankreasa koji se proširio na njen omentum, abdominalnu strukturu, a prognoza za preživljavanjem je bila 8 do 11 meseci.

Uprkos svim prognozama

Kao i većina osoba kojoj ustanove rak pankreasa, ni Barbara nije bila dobar kandidat za operaciju jer kad se prilikom prve detekcije bolest već bila proširila po drugim delovima tela. Barbara je krenula sa hemoterapijom, i do oktobra 2023. godine tumor se toliko smanjio da je bio jedva vidljiv na snimcima. Prošlo je 15 meseci otkad su joj doktori rekli da ima samo godinu dana da živi.

- Veoma je čudno kada vas pripremaju da ćete uskoro da umrete, a vi se probudite jednog dana i kažete sebi “Pa ja nisam mrtva”. A onda se vratite na razmišljanje o svakodnevnim stvarima. Ja sam pomislila da je trebalo redovno da idem kod zubara – iskrena je Barbara, koja je sa infuzije terapije prešla na oralnu zamensku terapiju i sada ponovo živi normalnim životom.

Izvor: Today.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track