Najnovije vesti

AKO SE UDEBLJATE PRE 30. GODINE U VEĆEM STE RIZIKU OD RAKA PROSTATE: Održavanje kilaže je ključno za izbegavanje ove bolesti
Foto: Profimedia / Ivan Chiosea / Alamy / Alamy / 

MUŠKARCI, PAŽNJA

AKO SE UDEBLJATE PRE 30. GODINE U VEĆEM STE RIZIKU OD RAKA PROSTATE: Održavanje kilaže je ključno za izbegavanje ove bolesti

Bolesti


Muškarci koji su dobili na težini pre 30. godine su u većem riziku od oboljevanja od raka prostate, pokazuju istraživanja.

Muškarci koji dobiju samo jedan kilogram godišnje, u dobu od 17 do 29 godina, imaju 27 odsto veće šanse da obole od raka prostate, otkrili su švedski istraživači. Stručnjaci navode da je održavanje kilaže u mladoj odrasloj dobi „ključno“ za izbegavanje ove smrtonosne bolesti.

Najčešći tip tumora kod muškaraca u Britaniji

Dr Marisa da Silva, sa Univerziteta Lund u Malmeu, naglašava da je poznavanje više faktora koji uzrokuju rak prostate ključno za prevenciju. - Dobro utvrđeni faktori rizika, kao što su starenje, porodična istorija bolesti i nekoliko genetskih markera se ne mogu modifikovati. Sprečavanje naglog povećanja težine kod mladih muškaraca je imperativ za prevenciju raka prostate - istakla je doktorka da Silva, a prenosi piše The Sun.

Rak prostate je inače najčešći tip tumora kod muškaraca u Britaniji, koji odnosi više od 12.000 života godišnje. Studija, predstavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u Dablinu, pratila je 258.477 muškaraca čija je težina izmerena najmanje tri puta između 17 i 60 godina.

Svi su bili bez raka kada su se upisali od 1963. do 2014. godine, a praćeni su do 2019. da bi se videlo da li su razvili bolest. Kod 23.348 je dijagnostikovan rak prostate, a 4.790 je umrlo. Povećanje telesne težine pre 30. godine bilo je povezano sa razvojem bolesti i umiranjem od nje.

Istraživači su sugerisali da bi hormon insulin, koji je viši kod gojaznih ljudi, mogao biti razlog povećanog rizika.

Katarina Džener, iz „Obesiti Health“ alijanse kaže da ova nova studija pokazuje užasan uticaj koji gojenje u ranom odraslom dobu može da ima na muškarce u kasnijem životu.

- Ovakva istraživanja su ključna za sprečavanje smrtnih slučajeva. Trenutno su mladići, kao i svi drugi, bombardovani 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, reklamama za brzu hranu. Vlade moraju da uvedu planirana ograničenja reklamiranja i promocije brze hrane kao prvi korak na putu ka tome da zdrav izbor bude lak izbor za sve - smatra ona.

Svi mogu da se razbole

Simon Griveson, iz udruženja za rak prostate Ujedinjenog Kraljevstva kazao je da je održavanje zdrave težine zaštita od mnogih karcinoma.

- Ipak, važno je zapamtiti da rak prostate može da utiče na muškarce svih težina, oblika i veličina. Muškarci stariji od 50 godina, crnci i muškarci sa porodičnom istorijom su u najvećem riziku od bolesti i trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom ako su zabrinuti - zaključuje Griveson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track