10 NAJVAŽNIJIH ČINJENICA O KOLONOSKOPIJI: Evo ko ne sme da preskoči ovaj pregled i zašto
Foto: Shutterstock

VAŽNO

10 NAJVAŽNIJIH ČINJENICA O KOLONOSKOPIJI: Evo ko ne sme da preskoči ovaj pregled i zašto

Bolesti -

Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička, a vrlo često i terapijska procedura u gastroenterologiji koja se primenjuje u cilju dijagnostike i, ukoliko je moguće, uklanjanja patoloških promena na debelom crevu. Iako spada u neprijatan pregled, kolonoskopija je u nekim slučajevima intervencija koja spašava život.

Dakle, kolonoskopija je pregled koji se koristi za traženje promena kao što su otečena, iritirana tkiva, polipi ili rak - u debelom crevu i rektumu, piše na sajtu Klinike Mejo.

Prema poslednjim preporukama, zbog porasta broja obolelih od raka debelog creva, kolonoskopiju bi trebalo obaviti u 45 godini života. Pregled bi trebalo raditi i ranije i češće u slučajevima kada postoje dodatni faktori rizika, kao što su:

porodična istorija karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa kod srodnika u prvom kolenu srodstva pre 60-e godine, ili kod dva srodnika u prvom kolenu u bilo kojoj životnoj dobi,

• porodica sa naslednim sinndromima kolorektalnog kancera, kao što su adenomatozni polipi,

• lična istorija karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa,

• lična istorija inflamatornih bolesti creva

Preventivna kolonoskopija se radi kod pacijenata kod kojih je pozitivan test na skriveno krvarenje u digestivnom sistemu, kao i kod onih kojima su bliski srodnici imali tumor debelog creva. U Srbiji se od 2012. godine sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine. Ovim testom je moguće otkriti rak u početnoj fazi kada je lečenje uspešno.

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

* radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema.

* da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka

* da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva

* da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje

* da bi se uklonio polip

* da bi se zaustavilo krvarenje

Kako izgleda pregled i kako da se spremite za kolonoskopiju?

* Tokom kolonoskopije, duga, fleksibilna cev (kolonoskop) se ubacuje u rektum. Mala video kamera na vrhu cevi omogućava doktoru da vidi unutrašnjost celog debelog creva. Ako je potrebno, polipi ili druge vrste abnormalnog tkiva mogu se ukloniti tokom kolonoskopije, kao i uzeti uzorci tkiva za biopsiju.

kolonoskopija
foto: Shutterstock

* Debelo crevo mora biti potpuno prazno da bi pregled bio moguć. Priprema podrazumeva da se jedan ili dva dana ranije uzimaju odgovarajući lekovi koji će pročistiti crevo. Takođe bolesnik prethodnog dana ne sme da konzumira nikakvu hranu.

* Podsetite svog lekara na lekove koje pijete najmanje nedelju dana pre pregleda - posebno ako imate dijabetes, visok krvni pritisak ili probleme sa srcem ili ako uzimate lekove ili suplemente koji sadrže gvožđe. Takođe recite svom lekaru ako uzimate aspirin ili druge lekove koji razblažuju krv.

* Kolonoskopija može da prikaže sve potencijalne bolesti debelog creva. U tom smislu je nezamenljiv i ni jedna druga metoda ne daje tako dobre rezultate. To je zapravo TV prenos iz debelog creva.

* Pregled može da se uradi u anesteziji u većini naših bolnica, ali se u tom slučaju duže čeka na pregled jer je na raspolaganju nedovoljan broj anesteziologa.

* Dužina trajanja pregleda zavisi od nekoliko faktora. Od same anatomije debelog creva, od prisutne patologije, od ličnosti bolesnika i naravno od spretnosti i uvežbnosti doktora koji radi endoskopiju. Sam pregled, bez pripremnih radnji, najčešće traje oko 30 minuta.

* Neprijatnost je uglavnom vezana za samo izvođenje pregleda. Kada se pregled završi obično nema tegoba. Moguća je prolazna laka nadutost jer se tokom pregleda povremeno ubacuje vazduh da bi se održavala širina lumena creva. Pojedini pacijenti to doživljajavu kao laki bol.

* Komplikacije su retke, ali nekada može da se javi krvarenje sa mesta gde je uzet uzorak tkiva ili je uklonjen polip ili drugo abnormalno tkivo. Najozbiljnija potencijalna komplikacija je perforacija ili cepanje zida debelog creva. Ovakva komplikacija mora biti na vreme prepoznata i rešava se hirurškim putem. Statistički se dešava u velikim centrima jednom u par hiljada pregleda.

* Obezbedite pratnju, jer će vam nakon kolonoskopije prijati podrška, a trebaće vam i pomoć da se vratite kući.

* Osećaj umora nakon izvršene procedure je normalan. Treba da se opustite i odmarate ostatak dana. Lekar može da opiše nalaze kolonoskopije pre nego što odete kući. Ako su uzeti uzorci za biopsiju rezultate bi trebalo da dobijete za jednu do dve nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track