BUDI BRŽI, ZAKAŽI PREGLED I POBEDI: U Srbiji godišnje oboli oko 3.000 muškaraca a premine 900
Foto: Promo

rak prostate

BUDI BRŽI, ZAKAŽI PREGLED I POBEDI: U Srbiji godišnje oboli oko 3.000 muškaraca a premine 900

Bolesti -

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i ove godine u novembru, mesecu posvećenom muškom zdravlju, pokrenulo je kampanju dizanja svesti o raku prostate pod sloganom “Rak prostate: budi brži, zakaži pregled i pobedi”.

- Ovaj slogan nam govori da su redovni urološki pregledi, rana dijagnoza i pravovremeno lečenje ključni. Kada se rano otkrije, rak prostate se može izlečiti. Za ovu bolest ne postoji prevencija i zato je važno rano otkrivanje ove bolesti. Faktori rizika za nastanak raka prostate su starija životna dob, nasledni faktori i etnička pripadnost, na koje se, na žalost, ne može delovati, međutim, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost se preporučuju kao faktori koji deluju povoljno na opšte zdravlje - kaže dr Davorin Radosavljević, viši naučni saradnik, predsednik UMOS-a i rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Prvi pregled potrebno je obaviti oko 50-te godine života

Rak prostate je jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja od malignih bolesti muškaraca. U Evropi je najčešći karcinom muškaraca, a u Srbiji je, po učestalosti, odmah iza raka pluća i debelog creva. Godišnje oboli do 3.000 muškaraca i premine oko 900.

- Muškarci koji u bližoj porodici imaju slučajeve raka prostate treba od druge polovine pete decenije da krenu na redovne urološke preglede. Ukoliko nije prisutna porodična anamneza, dovoljno je nakon 50-te godine starosti jedanput godišnje uraditi PSA test iz krvi (prostata specifični antigen, protein koji se sintetiše samo u prostati) i otići na pregled kod urologa - kaže prof. dr Zoran Džamić, redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Hirurgija, tj. odstranjenje cele prostate, je zlatni standard u lečenju ranog karcinoma
Hirurgija, tj. odstranjenje cele prostate, je zlatni standard u lečenju ranog karcinomafoto: Shutterstock

Rak prostate često ne daje nikakve simptome

Doktor Džamić objasnio je da povišena vrednost PSA u krvi ne mora uvek da znači da muškarac ima rak prostate.

- PSA nije tumor specifičan marker, već organ specifičan pa tako povišena vrednost PSA u krvi ne mora da znači da muškarac ima rak prostate, već to može biti posledica benignog uvećanja prostate ili zapaljenskog procesa. Da bi se jasno utvrdilo šta je uzrok i procenio rizik za razvoj raka prostate, važno je da urolog obavi pregled (PSA, digitorektalni pregled, ultrazvuk). Rak prostate često ne daje nikakve simptome dok bolest ne uznapreduje, ali se može javiti poremećaj u kvalitetu mokrenja - učestalo mokrenje, čekanje na mlaz, imperativni nagon na mokrenje, nemogućnost zadržavanja mlaza, noćno mokrenje, kao i krv u mokraći. Ukoliko je nešto od navedenog prisutno treba se obratiti odmah lekaru opšte medicine koji će dalje uputiti pacijenta. U uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se bolovi u kostima, pre svega karlice, koji se mogu širiti na noge. Ukoliko se posumnja na postojanje raka, radi se biopsija prostate. Ako se histopatološki potvrdi rak, procenjuje se proširenost bolesti, a zatim se pacijent upućuje konzilijumu, gde se donosi odluka o najboljem načinu lečenja. Ako je bolest lokalizovana na samu prostatu, bez metastaza, može se izlečiti. Hirurgija, tj. odstranjenje cele prostate, je zlatni standard u lečenju ranog karcinoma - objašnjava prof. Džamić.

Urolozi se zalažu za uvođenje ARTA lekova koji odlažu progresiju bolesti

Poslednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u terapiji raka prostate uvođenjem modernih hirurških procedura (laparoskopija, robotska hirurgija) kao i lekova nove generacije za različite faze bolesti koji su visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose.

- Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2017. godine stavio na Listu lekova inovativnu terapiju za pacijente u fazi metastatskog kastraciono-rezistentnog karcinoma prostate što nam je omogućilo efikasnije lečenje. Međutim, zalaganje urologa i medikalnih onkologa je da se i u hormon senzitivnoj fazi bolesti, pri pojavi metastaza, kao standard lečenja metastatskog hormonski osetljivog karcinoma prostate, u terapiju uvedu ARTA lekovi jer imaju značajnu prednost u preživljavanju, odlaganju progresije bolesti i daju poboljšan kvalitet života - ističe dr Radosavljević.

Eksperti pozivaju muškarce da brinu o svom zdravlju i jednom godišnje odu na pregled kod urologa
Eksperti pozivaju muškarce da brinu o svom zdravlju i jednom godišnje odu na pregled kod urologafoto: Shutterstock

Karcinom prostate može biti lokalizovan, regionalno proširen ili metastatski

Naučni saradnik prim. dr Suzana Matković iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, naglašava da je izuzetno važan idividualni pristup svakom pacijentu. Lečenje zavisi od stadijuma i agresivnosti bolesti, životnog doba, zdravstvenog stanja pacijenta, ali i od njegovih želja i očekivanja. Karcinom može biti lokalizovan samo u prostati, regionalno proširen na okolne limfne čvorove i uznapredovali, metastatski, kada se putem krvi i limfe širi u kosti, jetru, pluća ili druge organe.

U terapiji uznapredovalog karcinoma prostate, treba slediti osnovne onkološke principe, a to je da se najbolji rezultati i ishod bolesti postižu kada se ona leči što ranije najefikasnijim lekovima. Stoga je neophodno uvođenje inovativnih lekova koji deluju na androgene receptore (tzv. ARTA lekovi) u ranijoj fazi bolesti, pri pojavi prvih metastaza u hormonski osetljivom karcinomu prostate. Danas se ti pacijenti u našoj zemlji leče samo androgen deprivacionom terapijom (kastracijom) pri čemu i rezultati velikih kliničkih studija i realne kliničke prakse u svetu nedvosmisleno pokazuju da to nije dovoljno.

Uvodjenjem ARTA lekova uz androgen deprivacionu terapiju bi se značajno odložilo dalje napredovanje bolesti. Uz produženje života obolelih i očuvanje dobrog kvaliteta života, kao i socijalne i radne aktivnosti, značajno bi se smanjili troškovi nege i lečenja komplikacija bolesti.

Eksperti pozivaju muškarce da brinu o svom zdravlju i jednom godišnje odu na pregled kod urologa. Zaključuju da je rano prepoznavanje raka prostate, pravovremeno i adekvatno lečenje, od velikog značaja za pacijente i za zdravstveni sistem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track