MASNOĆA NA STOMAKU POVEĆAVA RIZIK OD ALCHAJMERA: Što je sala više šanse za bolest su veće
Foto: Shutterstock

oprez

MASNOĆA NA STOMAKU POVEĆAVA RIZIK OD ALCHAJMERA: Što je sala više šanse za bolest su veće

Bolesti -

Salo na stomaku nagomilano u vašim 40-im ili 50-im godinama nije samo znak prekomerne težine, već može ukazivati i na veći rizik od Alcajmerove bolesti u budućnosti, tvrdi studija.

Doktor Sajrus Raji, vanredni profesor radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu, i njegov tim prvobitno su slikali mozak i stomak 32 odrasle osobe starosti od 40 do 60. Ovome su stalno dodavali učesnike.

- Već neko vreme znamo da kako se stomaku uvećava, tako se centri za pamćenje u mozgu smanjuju - rekao je istraživač Alchajmerove bolesti dr Ričard Ajzakson, neurolog sa Instituta za neurodegenerativne bolesti Floride, citira CNN.

- Ova studija pokazuje neuroinflamaciju u mozgu koju nisam ranije video. Snimanje mozga povezuje trbušnu masnoću, ili visceralnu masnoću, sa disfunkcijom mozga kroz inflamatornu kaskadu - rekao je Isakson, koji nije bio uključen u ovu studiju.

Viscelarna masnoća opasnija od potkožne

Za razliku od potkožnog sala koje možete stisnuti ispod kože ili duž struka, visceralna masnoća se ne može gurati, bockati ili štipati. Skriva se duboko u stomaku iza trbušnih mišića i obavija se oko vitalnih organa.

- Potkožne masnoće obično nisu povezane sa insulinskom rezistencijom. Međutim, što je viši nivo visceralne masti, to su veće šanse da osoba ima insulinsku rezistenciju koja izaziva upalu u telu i mozgu - rekao je Isakson.

Alchajmerova Bolest
foto: Shutterstock

Višak masnoće dovodi do zapaljenskih procesa u mozgu

Pilot studija objavljena u časopisu Aging and Disease ističe da su ova stanja povezan sa promenama u mozgu pacijenta gotovo 15 godina pre pojave prvih simptoma Alchajmerove bolesti.

- Otkrili smo da ljudi u 40-im i 50-im godinama sa većom količinom skrivene masti na stomaku imaju veću količinu abnormalnog proteina zvanog amiloid u delu mozga za koji znamo da je jedno od najranijih mesta gde se javlja Alchajmerova bolest - rekao je dr Raji, jedan od autora studije.

Ispostavilo se da su ova stanja povezana sa promenama u mozgu pacijenata punih 15 godina pre nego što su se pojavili najraniji simptomi Alchajmerove bolesti.

Njegova koleginica i glavni autor studije dr Mahsa Dolatšahi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu, takođe je istakla povezanost viscelarne masnoće i pravilnog funkcionisanja mozga.

- Otkrili smo da osobe sa većom količinom visceralne masti obično imaju više zapaljenja u široko rasprostranjenim tragovima bele materije u mozgu. Ako bela materija ne funkcioniše ispravno, mozak ne može adekvatno da komunicira sa različitim delovima mozga i tela - ističe dr Dolatšahi.

salo na stomaku
foto: Shutterstock

Muškarci su pod većim rizikom

Postoji i polna razlika, gde su muškarci imali veći odnos između stomačne masti i amiloida nego žene jer muškarci imaju više visceralne masti od žena. Istovremeno, treba napomenuti da se visceralna mast može gubiti uz promenu ishrane i praktikovanje fizičke aktivnosti - rekao je Raji.

Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije - postepenog pada pamćenja, razmišljanja, ponašanja i društvenih veština, objašnjava Klinika Mejo.

(kurir.rs/timesofindia.indiatimes.com/mayoclinic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track