8 SIMPTOMA TROVANJA SALMONELOM: Ako se infekcija proširi izvan creva razvijaju se KOMPLIKACIJE opasne po život
U Opštoj bolnici u Novom Pazaru od prethodne nedelje je na lečenju 20 pacijenata, od kojih su desetoro deca, zbog sumnje na trovanje hranom. Klinička slika pacijenata ukazuje na trovanje izazvano salmonelom, što je najčešći uzrok crevnih infekcija. Budući da mnogi žive u zabludi da se ova bakterija javlja samo leti, i to uz određenu vrstu hrane, evo šta je prava istina...
Infekcija salmonelom je uobičajena bakterijska bolest koja utiče na crevni trakt. Bakterije salmonele obično žive u crevima životinja i ljudi i izlučuju se kroz stolicu. Ljudi se njome najčešće inficiraju preko kontaminirane vode ili hrane, objašnjava klinika Mejo.
Neki ljudi sa infekcijom salmone nemaju simptome. Međutim, kod većine se razvije dijareja, groznica i grčevi u stomaku u roku od 8 do 72 sata nakon izlaganja. Većina zdravih ljudi se oporavlja u roku od nekoliko dana do jedne nedelje bez specifičnog lečenja.
Infekcija salmonelom obično je uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, piletine i jaja ili proizvoda od jaja ili korišćenjem nepasterizovanog mleka.
Mogući znaci i simptomi infekcije salmonelom prema klinici Mejo uključuju:
- Dijareju
- Grčeve u stomaku
- Groznice
- Mučninu
- Povraćanje
- Jezu
- Glavobolju
- Krv u stolici
Znaci i simptomi infekcije salmonelom uglavnom traju do nedelju dana. Dijareja može trajati do 10 dana, ali može proći i nekoliko meseci pre nego što se creva vrate u uobičajeni ritam.
Nekoliko vrsta bakterija salmonele dovodi do tifusne groznice, ponekad smrtonosne bolesti koja je češća u zemljama u razvoju.
Kada je neophodno javiti se lekaru?
Većina ljudi ne mora da traži medicinsku pomoć zbog infekcije salmonelom jer ona sama po sebi nestaje u roku od nekoliko dana.
Međutim, ako je inficirana beba, malo dete, starija osoba ili pacijent sa oslabljenim imunološkim sistemom, neophodno je javiti se lekaru u ovim slučajevima:
- Ako bolest traje više od nekoliko dana
- Ako je povezana sa visokom temperaturom ili se javlja krv u stolici
- Ako izaziva dehidraciju, sa znacima kao što su manje mokrenja nego obično, tamno obojeni urin i suva usta i jezik
Šta uzrokuje zaražavanje salmonelom?
Bakterije salmonele žive u crevima ljudi, životinja i ptica. Većina ljudi se zarazi salmonelom konzumiranjem hrane ili vode koja je kontaminirana fekalijama.
Zaražene namirnice obično uključuju:
- Sirovo meso, živina i morski plodovi
- Sirova ili nedovoljno kuvana jaja
- Nepasterizovani mlečni proizvodi
- Voće i povrće - do kontaminacije može doći i u kuhinji, kada sokovi od sirovog mesa i živine dođu u kontakt sa nekuvanom hranom, kao što su salate
- Hrana koja se nepravilno sprema ili čuva
- Zaražene površine - Do infekcije može doći i ako ljudi dodirnu nešto što je kontaminirano, a zatim stave prste u usta
- Životinje i kućni ljubimci, posebno ptice i gmizavci, mogu nositi bakterije salmonele na svom perju, krznu ili koži ili u izmetu. Neka hrana za kućne ljubimce može biti kontaminirana salmonelom i može zaraziti životinje
Vodite računa kako spremate i čuvate hranu
Preventivne metode su posebno važne kada se priprema hrana ili se neguju bebe, starije osobe kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.
Perite ruke Temeljno pranje ruku može pomoći u sprečavanju prenosa bakterija salmonele u usta ili bilo koju hranu koju pripremate. Perite ruke sapunom i vodom 20 sekundi nakon što:
- Koristite toalet
- Promenite pelenu
- Priptemate sirovo meso ili piletinu
- Očistite izmet kućnih ljubimaca
- Dodirujte kućne ljubimce ili druge životinje ili mesto gde borave (posebno gmizavce ili ptice)
Da biste sprečili unakrsnu kontaminaciju:
- Čuvajte sirovo meso, piletinu i morske plodove dalje od druge hrane u frižideru
- Ako je moguće, u kuhinji koristite dve daske za sečenje — jednu za sirovo meso, a drugu za voće i povrće
- Nikada ne stavljajte kuvanu hranu na neoprani tanjir na kome je prethodno bilo sirovo meso
- Površine za pripremu hrane temeljno operite sapunom i vodom
- Izbegavajte da jedete sirova jaja - domaće testa za kolače, sladoled, majonez, sadrže sirova jaja. Ako morate da konzumirate sirova jaja, uverite se da su pasterizovana.
Takođe,obavezno dobro kuvajte hranu i odmah stavite u frižider ili zamrznite hranu.
(kurir.rs/mayoclinic.org)
Koliko su liste bezglutenskih proizvoda pouzdane i korisne? Dilemu razrešava predsednica udruženja "Alergija i ja"