NOVA NADA ZA OBOLELE OD MS: Naučnici razvili terapiju koja zaustavlja progresiju bolesti
Foto: Shutterstock

matične ćelije

NOVA NADA ZA OBOLELE OD MS: Naučnici razvili terapiju koja zaustavlja progresiju bolesti

Bolesti -

Procenjuje se da u svetu oko 2,8 miliona ljudi boluje od multiple skleroze, neurodegenerativne autoimune bolesti, za koju trenutno ne postoji lek. Međutim, naučnici u Italiji nadaju se da će nova terapija matičnim ćelijama biti moguće rešenje.

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga. Može se pojaviti u svakom životnom dobu, ali se najčešće javlja između 20. i 40. godine života i češća je kod žena nego kod muškaraca.

Prema poslednjim podacima u Srbiji od multiple skleroze boluje oko 12.000 ljudi. a otprilike 85 odsto njih ima relapsno remitetnu formu. Sa ovom vrstom MS bolest se pojavljuje u obliku relapsa ili napada bolesti (simptomi se tada javljaju ili pogoršavaju), a potom sledi oporavak ili tzv. remisija. Kako vreme prolazi, telu je teže da popravi oštećenja, koja svaki novi relaps donosi sa sobom.

invalidska kolica, žena u invalidskim kolicima
foto: Shutterstock

Injekcija matičnih ćelija zaustavlja napad imunog sistema

Međutim, naučnici su pronašli bezbedan način za lečenje MS koji bi zaustavio progresiju bolesti i zaštitio mozak od daljeg oštećenja. U pitanju je injekcija matičnih ćelija koja se daje u mozak, pomoću koje se zaustavlja napad imunog sistema na mozak i kičmenu moždinu koji i uzrokuje nastanak MS.

U okviru istraživanja sprovedenog u dve bolnice u Italiji naučnici su ubrizgali matične ćelije u mozak 15 pacijenata koji boluju od relapsno remitentnog oblika MS. Svi ispitanici su imali visok stepen invalidnosti, a većina je bila u kolicima. Međutim, godinu dana nakon primanja terapije nijedan od ispitanika nije imao pogoršanje postojećih ili pojavu novih simptoma.

- Izuzetno nam je potrebna efikasna terapija za sekundarno progresivni oblik MS i veoma sam uzbuđen zbog rezultata naše studije, koja nas približava razvoju terapije na bazi matičnih ćelija za lečenje multiple skleroze – izjavio je Stefano Plučni, profesor Univerziteta Kembridž i jedan od autora studije objavljene u časopisu “Cell Stem Cell”.

mozak, ilustracija
foto: Shutterstock

Učesnici u studiji do sada nisu imali ni jedan neželjeni efekat

Kod MS, imuni sistem napada mijelin, zaštitni sloj koji se sastoji od proteina i masnih kiselina, koji štiti nerve. Kada dođe do oštećenja mijelina, moždani signali, poput onih koji signaliziraju mišićima da je potrebno da naprave korak, budu prekinuti.

Ali, matične ćelije, koje imaju sposobnost da postanu bilo koja vrsta ćelije u organizmu, mogu da onemoguće imuni sistem da uništava mijelin. Osim toga, matične ćelije proizvode i prirodne hemikalije koje pomažu regeneraciji mijelina.

Prilikom istraživanja, matične ćelije su ubrizgavane direktno u cerebrospinalnu tečnost koja okružuje mozak, a pacijenti koji su učestvovali u studiji do sada nisu imali ni jedan neželjeni efekat, niti je bilo smrtnih slučajeva.

Nakon uspešno završene prve faze studiije, naučnici su optimistični, ali napominju da je potrebno sprovesti drugu fazu koja bi obuhvatila veći broj ispitanika sa različitim oblicima multiple skleroze.

Izvor: Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track