"MISLE 'NEĆE MENI DA SE DESI', A ONDA IH STREFI ŠLOG" Dr Raičević: Ne mogu se konzumirati droga i energetska pića BEZ POSLEDICA
Foto: Kurir TV

kurir tv

"MISLE 'NEĆE MENI DA SE DESI', A ONDA IH STREFI ŠLOG" Dr Raičević: Ne mogu se konzumirati droga i energetska pića BEZ POSLEDICA

Bolesti -

U Srbiji je sve više mladih koji doživljavaju moždane udare. Da li je to posledica loše brige o sebi ili su razlozi potpuno drugačiji?

Reporter jutanjeg programa Kurir TV Saša Dobrijević potražio je odgovore na ova pitanja u razgovoru sa profesorom doktorom Rankom Raičevićem, predsednikom Društva neurologa Srbije.

Faktori rizika postoje i kod mlađih ljudi

Doktor Raičević ističe da su razlozi za moždani udar različiti, od neodgovornosti prema sopstvenom organizmu kod mladih, ali naravno i genetskog nasleđa.

- Moždani udar jeste populaciono oboljenje. Moždani udar jeste, de fakto, bolest starije životne dobi, jer su tu faktori rizika. Oni se usložnjavaju i brojni su kod bolesnika koji imaju stariju životnu dob. Ali imamo neke nove faktore rizika. Imamo jednu neodgovornost i osećaj kod mladih ljudi da im se ne može nikada ništa desiti. Da se, uglavnom, dešava sve drugima - objasnio je prof. Raičević.

05:50

MISLE NEĆE MENI DA SE DESI, A ONDA IH STREFI ŠLOG Dr Raičević: Ne mogu se konzumirati droga i energetska pića BEZ POSLEDICA

Isto ponašanje zastupljeno je i kod starije populacije

- Stvarno se beleži trend da se teški oblici moždanog udara javljaju i kod mlađih osoba, pa čak i u dečjem uzrastu. Srećom, nije toliko učestalo, ali u svakom slučaju jeste za brigu i jeste da se ukaže na problem. Jeste da se, baš na ovaj način, apeluje i na osobe mlađe životne dobi da korektno se odnose prema svom zdravlju, da bi mogli da žive i duže - dodao je prof. Raičević.

Kako je istakao, moždani udar pospešuje i uzimanje psihoaktivnih supstanci.

- Ono što je novo kod mladih je zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nekontrolisana upotreba energetskih pića, neadekvatan odnos prema snu, poremećen sistem odmora jer mozak praktično mora da ima odmor u kontinuitetu između 6 do 8 sati. Najfiziološkije je da se spava od 22.00 uveče do 6.00 ujutru, a ne da se leže recimo u 4.00 ujutru a da se ustaje u 12.00 - zaključio je prof. Raičević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/M. R.

Bonus video:

02:44

DOBRE VESTI, STIŽE SPAS! PROF. DR RAIČEVIĆ: Novim lekovima bi se od moždanog udara spasilo 14.000 ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track