ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOGA JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN
Foto: Profimedia

kurir tv

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOGA JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

Bolesti -

Novi, misteriozni virus stigao je iz Kine u Evropu. Kolokvijalno nazvan "sindrom belih pluća", je patogen i odgovoran za talas upale pluća, posebno kod dece. Najveći problem je u tome što često ne reaguje ni na penicilin.

Kakav je virus u pitanju i koliko je opasan, istraživao je novinar Kurir TV Nikola Vujović sa svojim sagovornikom.

- Nadamo se da neće doći do pandemije, ali činjenica da je broj upala pluća i kod dece i kod odraslih u poslednjem periodu porastao i u Holandiji, Danskoj, Americi, ritaniji, zapravo u zemljama u kojima je taj antikovid sistem bio dosta razvijen. Treba takođe imati u vidu da sve te bakterije i svi ti virusi imaju nekako svoj ritam pojavljivanja, recimo mikoplazma pneumonije koja se dosta okrivljuje za ovaj tzv. sindrom belih pluća, odnosno za ove pneumonije, javljaju se otprilike na svake četiri godine, odnosno od tri do šest godina - kaže dr Saša Milićević..

Saša Milićević
foto: Kurir TV

Istakao je da nema mesta panici zbog talasa bolesti koji se širi evropskim kontinentom.

- Drugo, ovaj vremenski period koji sada postoji je inače period kada se upale pluća javljaju u nekoj jačoj, većoj meri, ali, apsolutno, postoji šansa da neka od tih klica mutirala i da može da nam donese neku upalu pluća ili neku pneumoniju koja bi mogla eventualno napraviti probleme. Zaista veći broj pacijenata, posebno dece, ima. Međutim, za sada nekih informacija o smrtnim slučajevima nema i to je ono što nas ohrabruje i nadamo se da će tako i da ostane - dodao je Milićević.

Odgovorio je i na učestale priče da penicilin nema efekta u lečenju ovog virusa, koji ume da pojača i po završetku zime.

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

- Obično se javlja u jesen, ali u prelaznom periodu sa zime na proleće, i dovodi do porasta broja upala pluća. Što se tiče ovih različitih pneumonija koje ne reaguju na penicilin, zovemo ih takozvane atipične pneumonije. Penicilin je lek koji odlično deluje, pogotovo na pneumokoknu pneumoniju, dakle jedna bakterija koja izaziva upalu pluća. Ovde na ove upale pluća, tzv. upale pluća atipične sa belim plućima, penicilin dosta slabo deluje. Međutim, postoje lekovi i druge grupe antibiotika koji to relativno dobro leče, tako da je vrlo važno da se na vreme prepozna i terapijski ishod uglavnom bude dobar. Međutim, penicilin sada kod ovih upala pluća nije toliko efikasan kao što je bio ranije - istakao je Milićević.

Kineski stručnjaci tvrde da nema razloga za strah

Novinar Kurir TV najavio je i prilog sa doktorom iz Kine koji je posvedočio da nema razloga za paniku.

U poslednjih dva meseca respiratorne infekcije u Kini postepeno su se širile, posebno među decom. To je izazvalo spekulacije da svetu preti nova pandemija.

Međutim, kineski stručnjaci tvrde da nema opasnosti i da je reč samo o gripu. Prema njihovim rečima, očekuje se da će grip dostići vrhunac u celoj zemlji tokom zimske i prolećne sezone.

Kin Kiang
foto: Kurir TV

- Međutim, iz kliničke perspektive, ne postoji značajna razlika između ove bolesti i mikoplazme pneumonije koju smo ranije videli. Ozbiljnost bolesti takođe ne pokazuje nikakve posebne promene u odnosu na neki raniji period. Lečenje se sprovodi konvencionalnim metodama, koje su u velikom broju slučajeva efikasne - kaže dr Kin Kiang sa Odeljenja za pneumologiju.

Stručnjaci kažu da je preovlađujući soj gripa u severnim regionima i dalje grip A, tačnije H3N2, koji je sličan sojevima iz prethodnih godina.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/M.R.

Bonus video:

07:25

NE PANIČITE, SIMPTOMI MOGU BITI OD BILE KOJE INFEKCIJE Poznati pulmolog savetuje: Imunološki sistem drži virus pod kontrolom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track