NEUROLOZI UPOZORAVAJU: Ovi simptomi multiple skleroze javljaju se GODINAMA PRE DIJAGNOZE
Foto: Shutterstock

važno je znati

NEUROLOZI UPOZORAVAJU: Ovi simptomi multiple skleroze javljaju se GODINAMA PRE DIJAGNOZE

Bolesti -

Studija koju su sproveli neurolozi sa Univerziteta Sorbona u Parizu otkrila je da postoje bolesti koje su pogodile pacijente sa multiplom sklerozom do pet godina pre nego što im je bolest konačno dijagnostikovana.

Zatvor bi mogao biti rani znak upozorenja na multipla sklerozu, tvrde neurolozi. Takođe veruje da infekcije mokraćnog sistema, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da neko nesvesno pati od ove bolesti.

- Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multipla sklerozu. Navedeni simptomi su česti i mogu biti znakovi i drugih bolesti - izjavila je dr Seline Luapre.

Međutim, dr. Luapre smatra da bi ovo otkriće moglo biti korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe koje u porodici imaju istoriju multiple skleroze. Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju poteškoće s hodanjem, probleme s vidom i obamrlost, a već je ranije utvrđeno da pacijenti s multiplom sklerozom pate i od problema sa zatvorom, infekcijama bešike, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidljivosti simptoma mogu proći godine pre nego što se pacijentima dijagnostikuje bolest. Ne postoji lek, ali tretmani poput steroida mogu kontrolisati stanje i ublažiti simptome.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track