7 SIMPTOMA MONONUKLEOZE KOD DECE: Što je dete mlađe, to su znakovi bolesti slabiji, upozorava doktorka
Foto: Shutterstock

Roditelji, oprez

7 SIMPTOMA MONONUKLEOZE KOD DECE: Što je dete mlađe, to su znakovi bolesti slabiji, upozorava doktorka

Bolesti -

Iako se najčešće javlja kod adolescenata, mononukleozu mogu dobiti i mlađa deca. Budući da se prenosi vazdušno-kapljičnim putem, dete se može zaraziti ukoliko ima bliski kontakt sa zaraženom osobom i to preko poljupca, kašlja, kijanja ili bilo kakvog drugog kontakta sa pljuvačkom inficirane osobe, a takođe i putem deljenja pribora za jelo sa zaraženom osobom.

Kada je reč o simptomima, što je dete mlađe, to su simptomi slabiji. Mogu biti prilično slabi, ili da nema simptoma uopšte. Međutim, kada ih ima, oni se najčešće manifestuju kroz umor, povišenu temperaturu, suvo grlo, glavobolju, bol u mišićima ili stomaku, osip na koži, gubitak apetita.

Prvi korak - testiranje krvi

Ukoliko postoji sumnja da kod deteta prisustna mononukeloza, pedijatar upučuje dete na testiranje krvi, odnosno proveru da li postoje antitela na EB virus. Takođe, povišen nivo leukocita može jedan od indikatora da se radi o mononukleozi.

Uzročnik mononukleoze je otporni Epštajn-Barov virus iz velike porodice herpes-virusa. Kad uđe u organizam i izazove prvu infekciju, ne slabi kao njegova braća već se pritaji u nervnim ganglijama i tu miruje, zaštićen od napada antitela.

- Mononukleoza najčešće napada adolescente i mlade osobe, dok mala deca gotovo da nemaju simptoma, pa bolest često prođe neprepoznata. Ovo je infektivna bolest koju zovemo "bolešću poljupca". Zašto "bolest poljupca"? Zato što tog virusa ima u pljuvačci, a najčešće se prenosi poljupcem. Ali to nije jedini način prenošenja infekcije - bolest može da se prenese i preko kašljanja i kijanja, ali i deljenjem pribora za jelo i piće sa nekim ko je već oboleo - kaže prim. dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

Do ozdravljenja najćešće dolazi nakon nekoliko nedelja. Nakon toga preporuka je da se dete ne bavi fizičkom aktivnošću, kako ne bi došlo do komlikacija u vidu zapaljenja jetre ili pucanja slezine. Preležana bolest ostavlja dugotrajan imunitet.

Dr Biserka Obradović
foto: Privatna Arhiva

Vakcina ne postoji

Epšten - barov virus može ostati u pljuvačci više meseci nakon infekcije, a vakcina koja može da prevenira ovu bolest - ne postoji.

- Većina ljudi je nekada bila izložena ovom virusu i moguće da smo izgradili antitela koja prepoznaju virus mononukleoze i bore se protiv bolesti.

Otkrivena 1888. kao „žlezdana temperatura"

Bolest je prvi put prepoznata 1888, lekari su je tada nazvali „žlezdana temperatura", što je vrlo dobar opis. Kod mononukleoze otiču žlezdani čvorovi i javlja se povišena temperatura. Dvadesetih godina 20. veka naučnici su utvrdili da se u belim krvnim zrncima, limfocitima mononuklearima, javljaju čudne promene. Na osnovu tog otkrića bolest je dobila naziv infektivna mononukleoza jer menja oblik mononukleara limfocita, odnosno povećava ih. Godine 1967. dvojica lekara, Epstajn i Bar, otkrili su virus koji prouzrokuje bolest i po njima je dobio ime EBV.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track