ZDRAVLJE TOKOM PRAZNIKA: Kako da izbegnete pojavu gorušice
Foto: Shutterstock

umerenost

ZDRAVLJE TOKOM PRAZNIKA: Kako da izbegnete pojavu gorušice

Bolesti -

Zimski praznici podrazumevaju mnogo prilika tokom kojih se konzumira ukusna hrana, slatke poslastice i alkohol što ovaj period čini idealnim za pojavu gorušice, stanja koje može da uzrokuje mnogo zdravstvenih problema.

Preterivanje u određenim vrstama hrane i pića može da napravi velike probleme našem sistemu za varenje, stoga stručnjaci preporučuju nekoliko načina kako da ove praznične sezone očuvate svoje zdravlje.

Oprez sa hranom koja izaziva gorušicu

Kao što i samo ime kaže, gorušica je osećaj izgaranja izazvanog želudačnom kiselinom koji se širi iz predela grudi ka grlu, takođe poznat kao refluks kiseline. Obično se javlja nakon jela, a može i da izazove bol u gornjem delu stomaka, koji je praćen nadimanjem i podrigivanjem. Određene vrste hrane i pića su poznati okidači za gorušicu, pogotovu tokom praznika kada se malo više prepustimo uživanju u hrani.

Kako bi smanjili mogućnost pojave gorušice najbolje je da izbegavate ljutu i masnu, odnosno pohovanu hranu, citruse, alkohol ali i vruće napitke. Osim toga, trebalo bi da povedete računa i o veličini porcije, jer je prejedanje takođe čest uzrok pojave gorušice.

Gorušica
foto: Profimedia

Promenite rutinu

Tajming je ključan kada je u pitanju borba sa gorušicom zato izbegavajte velike obroke ili grickalice pre spavanja jer u ležećem položaju stomačna kiselina lakše dođe do jednjaka, što izaziva pojavu gorišice. Najbolje je da poslednji obrok u toku dana pojedete bar tri sata pre odlaska u krevet, kako biste telu dali dovoljno vremena da svari hranu. Osim toga, možete da pokušate da podignete glavu prilikom ležanja, što takođe može da spreči pojavu gorušice tokom noći.

Zdravlje na prvom mestu

Životni stil ima veliku ulogu u borbi protiv gorušice. Izbegavanje nikotina i alkohola je jedna od najbitnijih stavku, ali i održavanje zdrave telesne težine, jer višak kilograma može da izazove pritisak na stomak i pogorša simptome gorušice. Osim toga, povedite računa o tome šta oblačite. Uska odeća, pogotovu u predelu struka povećava pritisak na abdomen pa samim tim i pogoršava simptome gorušice. Izaberite udobnu, laganiju odeću, pogotovu onda kada planirate da se prepustite uživanju u hrani.

Bez obzira da li se pridržavate ovih korisnih saveta, ako vam se pojavi gorušica neophodno je da se obratite svom lekaru za pomoć. Hronična gorušica je ozbiljan problem koji može da izazove gastroezofagusnu refluksnu bolest (GERB) ili želudačnu kilu.

Izvor: WBHC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track