IMATE SNAŽAN BOL U GRUDIMA? Možda je u pitanju ANGINA PEKTORIS! Evo šta sve može da isprovocira napad i šta morate da uradite
Najčešće se javlja pri fizičkoj aktivnosti, Foto: Profimedia

Kardiolog UPOZORAVA

IMATE SNAŽAN BOL U GRUDIMA? Možda je u pitanju ANGINA PEKTORIS! Evo šta sve može da isprovocira napad i šta morate da uradite

Bolesti -

Angina pektoris u doslovnom prevodu znači bol u grudima, a pacijent koji ima ovo srčano oboljenje žali se na stezanje u grudima koje se tipično javlja pri fizičkoj aktivnosti, traje nekoliko minuta i prolazi kada bolesnik zastane da se odmori ili kada uzme nitroglicerin.

Bol se ponekad širi levo ili desno od grudne kosti. Difuzan je i širok od jedanog do dva dlana. Nekada može da se širi i u vrat, donju vilicu, oba ramena, mada češće u levu unutrašnju stranu nadlaktice i podlaktice. Može da bude zahvaćena i desna ruka, kao i leđni deo među lopaticama. Ukoliko je simptomatologija ovakva, u 90 odsto slučajeva radi se o angini pektoris.

- Ova bolest uzrokovana je suženjima na krvnim sudovima koji ishranjuju srce i koja sprečavaju dotok veće količine krvi u srčani mišić u situacijama kada je srcu to potrebno, kao što je to slučaj kada se bolesnik bavi fizičkom aktivnošću i kada srce troši više energije – objašnjava prof. dr Petar Otašević, upravnik Klinike za kardiologiju Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Petar Otašević
foto: Kurir Televizija

Ukoliko bolesnik ima ove tegobe savetuje se da se javi lekaru koji će dati odogovarajuće lekove i uraditi dodatne preglede, test fizičkim opterećenjem i koronarografiju, kako bi se utvrdio tačan stepen suženja krvnih sudova koji ishranjuju srce i posledična opasnost od infarkta miokarda ili drugih komplikacija.

- Treba napomenuti da je angina pektoris koja se javlja u miru posebno opasno oboljenja i da zapravo predstavlja predinfarktno stanje. Bolesnici sa ovim tegobama treba hitno da se jave u dežurnu službu – upozorava doktor Otašević.

Angina pektoris koja se javlja u miru posebno je opasno oboljenja i predstavlja predinfarktno stanje, pa pacijenti sa ovim tegobama treba hitno da se jave lekaru

Faktori koji provociraju napad angine prektoris

* Fizički napor

* Emocionalni stres

* Prejedanje

* Ekstremne temperature (preveshodno niske)

* Smanjenje sadržaja kiseonika u vazduhu koji se udiše (letenje avionima i boravak na velikim visinama)

* Kofein iz kafe

* Pušenje cigareta

Uzroci koji dovode do nastanka angine pektoris:

* Koronarna bolest (bolest srčanih arterija)

* Ateroskleroza srčanih arterija

* Spazam koronarnih arterija

* Tromboza koronarnih arterija

* Infekcije i povrede koronarnih arterija

Violeta Nedeljković

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:12

TO JE TIHA BOLEST, UVIDI SE TEK NAKON SMRTI Kardiolog o hipertenziji: Često nema simptoma, a prvi znaci su OBIČAN UMOR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track