VELIKI KAŠALJ SE RAZGOROPADIO! INFEKTOLOG UPOZORAVA: Najugroženija su mala deca, a KOMPLIKACIJE veoma ozbiljne
Foto: Shutterstock

NEMA OPUŠTANJA

VELIKI KAŠALJ SE RAZGOROPADIO! INFEKTOLOG UPOZORAVA: Najugroženija su mala deca, a KOMPLIKACIJE veoma ozbiljne

Bolesti -


Nad nama se nadvila nova opasnost - na velika vrata vratio se pertusis, veliki kašalj, zacenka, magareći kašalj ili kukurekavac, bolest koju je još u 9. veku opisao arapski lekar Avicena, a za koju smo poverovali da je iskorenjena. E pa nije...

Od početka godine pa do 6. decembra u Srbiji je, prema podacima "Batuta", prijavljeno ukupno 458 potvrđeniih slučajeva velikog kašlja. Međutim, zabrinjava podatak da smo tokom cele prošle godine imali samo pet obolelih.

S obzirom da se radi o visokozaraznoj bolesti, ali i zbog činjenice da deo dece uopšte nije vakcinisan ili je nepotpuno vakcinisan, kao i da imunitet nakon vakcinisanja i obolevanja slabi, pa je moguće ponovno zaražavanje u blažem obliku - epidemiolozi očekuju da će broj obolelih u narednom periodu rasti.

Testiranje u Institutu "Batut"

Zbog toga je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ krajem novembra obavestio građane da ako kašlju duže od dve nedelje, a taj se kašalj ne može dovesti u vezu s drugim oboljenjima, mogu kod njih urade laboratorijsko ispitivanje kako bi se ustanovilo da li je u pitanju veliki kašalj.

Vrsta uzorka za laboratorijsku dijagnostiku zavisi od dužine trajanja kašlja, pa tako ako traje do 14 dana radi se RT- PCR nazofaringealni bris, ako traje od 14 do 28 dana osim brisa radi se i uzorak krvi, a ako traje duže od 28 dana radi se analiza iz krvi.

O bolesti koja ovih dana puni lekarske ordinacije, razgovaramo sa spec. dr med. Svetlanom Popović, infektologom.

- Pertussis je akutno infektivno kontagiozno oboljenje koje izaziva bakterija bordetella pertusis. Karakteriše ga kašalj u vidu zacenjivanja, zbog čega se zove veliki kašalj, zacenka, magareći kašalj ili kukurekavac - objašnjava dr Popović.

Prema njenim rečima veliki kašalj je kosmopolitsko oboljenje, nije sezonskog karaktera, a najčešće obolevaju deca od jedne do pet godina.

- Nisu pošteđena ni odojčad, već od drugog meseca života, dok školska deca obolevaju ređe. Vrlo retko obolevaju i odrasli, ako ranije nisu bolovali ili nisu vakcinisani.

dr Svetlana Popović
foto: Privatna Arhiva

Testiranje uz uput ili na lični zahtev

Testiranje na pertusis moguće je svakog radnog dana od 7 do 12 časova na Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ uz uput lekara. Za pacijente sa prebivalištem van Beograda uput mora biti overen od strane nadležne filijale RFZO. Bris ili krv se može uzeti i na sopstveni zahtev i ta usluga se naplaćuje.

Infekcija se brzo širi

Izvor zaraze, navodi doktorka, isključivo je bolesnik od samog početka, a zaraznost traje 4 do 5 nedelja kod nelečenih pacijenata, a 1 do 2 nedelje kod lečenih.

- U pitanju je kapljična infekcija sa vrlo visokim indeksom kontagioznosti. Prilikom kašlja vazdušna struja je veoma jaka, te se kapljice mogu raspršiti nekoliko metara daleko, što povećava mogućnost širenja pertusisa. Zato su pre sistemske vakcinacije epidemije bile česte i zahvatale su svu decu jedne škole, dvorišta, ulice, pa čak i celog sela.

Bolest ima 3 stadijuma

Bolest ima tri stadijuma, kataralni, koji traje 5 do 15 dana, karakteriše ga suv kašalj, uglavnom noćni i tada je bolesnik zarazan.

- Drugi stadijum je zacenjivanje, koji karakterišu napadi kašlja sa zacenjivanjem. Vrlo često se zacenjivanje završava povraćanjem. Kašalj i zacenjivanje remete funkciju disanja, tako da mogu nastati hipoksemija i apnička kriza. Takođe, za vreme zacenjivanja mogu da se jave različite mehaničke komplikacije, kao što su povećan pritisak u lobanji, grudnom košu i trbuhu. Ovaj stadijum traje 2 do 3 nedelje. Izolacija obolelog do treće nedelje zacenjivanja, naročito je to važno za decu u čijim porodicama postoje odojčad, mala i bolesna deca, za koje ova bolest može biti i smrtonosna.

ALARMANTNO

Prema podacima SZO obavezna imunizacija je u svetu smanjila incidencu pertusisa za 80 %, ali poslednje dve decenije beleži se porast obolelih. SZO procenjuje da godišnje oboli skoro 240 miliona dece mlađe od 5 godina sa mortalitetom od 4 %

veliki kašalj kod dece
foto: Shutterstock

Komplikacije mogu da budu veoma ozbiljne

Poslednji stadijum je stadijum rekonvalescencije ili oporavka, kada se kašalj smanjuje, opšte stanje se poboljšava.

- Do potpunog ozdravljenja može proći 2 do 3 nedelje, nekad i do dva meseca. Klinički oblici variraju od lakših do teških formi koje su uglavnom praćene komplikacijama poput bakterijske upale pluća, zapaljenja srednjeg uva, zapaljenja creva, krvarenja, upale mozga i poremećaja stanja svesti. Upale mozga mogu da ostave kod dece traje posledice, psihičku zaostalost, govorne mane, epilepsiju.

Terapija koja se primenjuje kod velikog kašlja je antibiotska i simptomatska - uglavnom je usmerena protiv kašlja.

- Takođe je važan način ishrane dece, koji se bazira na male i kalorične obroke, hraniti ih nakon zacenjivanja kako bi se se izbeglo provociranje kašlja i povraćanje. Takođe, dete ne hraniti pred spavanje, jer inače noću češće kašlje.

Vakcina sprečava teže forme bolesti

Kako ističe naša sagovornica obavezna imunizacija je znatno smanjila smrtnost kod pertusisa. Vakcina, međutim, ne daje doživotni imunitet, ali zato sprečava nastanak teških, smrtonosnih formi bolesti.

- Samo podizanjem svesti o imunizaciji dece doprineće se zasigurno da ovakve bolesti u jednom trenutku i definitivno budu iskorenjene.

Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track