REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili način da unište ĆELIJE RAKA

novi horizonti

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici otkrili način da unište ĆELIJE RAKA

Bolesti -

Naučnici su otkrili novi način uništavanja ćelija raka. Stimuliranje molekula aminocijanina bliskim infracrvenim sveetlom uzrokovalo je njihovu sinhronizovanu vibraciju, dovoljnu da razbije membrane ćelija raka.

Molekuli aminocijanina se već koriste u biosnimanju kao sintetičke boje, i obično se koriste u malim dozama za otkrivanje raka. Stabilni su u vodi i vrlo su dobri u vezivanju s spoljašnjim delovima ćelija.

Istraživački tim sa Univerziteta Rajs, Univerziteta Texas A&M i Univerziteta u Teksasu smatra da novi pristup predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na Feringa-tip motor, molekularnu mašinu za uništavanje raka koja je prethodno razvijena, koja takođe pomaže u razbijanju strukture problematičnih ćelija.

- Ovo je potpuno nova generacija molekularnih mašina koje nazivamo molekularnim čekićima, koji su više od milion puta brži u svom mehaničkom kretanju od postojećih motora tipa Feringa, i mogu da se aktiviraju bliskom infracrvenom svetlošću, a ne vidljivom svetlošću - objašnjava hemičar Džejms Tur sa Univerziteta Rajs i jedan od naučnika koji je učestovovao u studiji čiji su nalazi objavljeni u časopisu “Hemija prirode”.

Bolest, Medicina, Rak, Kancer, Rak Dojke, Neuroni

Upotreba bliske infracrvene svetlosti je važna jer omogućava naučnicima da prodru dublje u telo, pa bi u budućnosti rak kostiju i unutrašnjih organa potencijalno mogao da se leči bez operacija. U testovima na kultivisanim, laboratorijski uzgojenim ćelijama raka, metoda molekularnog udarnog čekića postigla je stopu pogađanja od 99 odsto u uništavanju ćelija.

Pristup je takođe testiran na miševima s tumorima melanoma, a rezultati su pokazali da je kod polovine tretiranih životinja na kraju ogled arak u potpunosti nestao.

Izvor: Science Alert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track